Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večplastna sporočila Franca Rasingerja

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 16. 04. 2015 / 08:09
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Večplastna sporočila Franca Rasingerja

Večplastna sporočila Franca Rasingerja

Z odprtjem razstave Slikarske pismenke Franca Rasingerja v galeriji Družina so se 15. aprila začeli 13. Koroški kulturni dnevi.

VIDEO ODPRTJA RAZSTAVE:






Z odprtjem razstave Slikarske pismenke Franca Rasingerja v galeriji Družina so se 15. aprila 2015 začeli 13. Koroški kulturni dnevi, ki jih prireja Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva.


Lovro Sodja, Clemens Koja in Gorazd Žmavc

Koroške kulturne dni je odprl minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki je ob tem pohvalil Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva. To po njegovem mnenju "opravlja pomembno nalogo, saj spodbuja ohranjanje slovenske kulture in daje možnost slovenskim kulturnim organizacijam iz Republike Avstrije in Republike Slovenije, da lahko v Sloveniji promovirajo svojo bogato kulturo, ter omogoča, da lahko društva med seboj krepijo prijateljske odnose," je povedal.



Razstavo je odprl veleposlanik Republike Avstrije v Ljubljani dr. Clemens Koja, ki je predstavil slikarja. »Franc Rasinger je znan predvsem zaradi svojega eksperimentiranja z različnimi tehnikami in materiali. Tako gradi svoja večplastna sporočila, kjer se zgodovinska preteklost združi v družbeno sedanjost.« Z glagolico na platnu ustvarja misli slovenskih in avstrijskih pesnikov, med katerimi so France Prešeren, Srečko Kosovel, Ivan Cankar in Simon Gregorčič. Glagolske pismenke za umetnika »niso zgolj znaki in besede na platnu, ampak hkrati tudi tiha glasba, v kateri se lahko sliši zven njegovega umetniškega dela in njegove filozofije«. O Koroških kulturnih dneh pa je dejal, da so številne dobro obiskane prireditve pomemben doprinos k kulturni izmenjavi med Avstrijo in Slovenijo.

Nekaj lepih besed je Rasingerjevi umetnosti namenila tudi kustosinja Melanija Primožič. »Slikarstvo Franca Rasingerja je lahko slikarstvo spomina, opomina, slutene sinteze vizualnega in z glagoličnimi znaki doseženo tekstovno, poetično, a vedno znova je to slikarstvo, v katerem se zrcalijo zgodovinski zapis in zgodovinska zavest avtohtonega, v zemljo in zrak svojega prostora vtkana, zasanjana nit, sled idealistične osnove, ki govori v resnici znanega prezrtega prostora in časa, ki mu Rasinger pripada.«

Celotno besedilo kustosinje si lahko preberete ob ogledu razstave. Intervju s slikarjem pa si preberite v najnovejši, 16. številki letošnje Družine.


Tudi glasbeniki so prišli s Koroške. Nastopil je Trio kitar slovenske Glasbene šole na Koroškem z oddelka Bilčovs: Simon Bostjančič, Kristina Niemetz in Lara Ogris.

Razstava Slikarske pismenke bo v Galeriji Družina na ogled do četrtka, 30. aprila.

Foto: Tatjana Splichal


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh