Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsak otrok je edinstven

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 04. 2016 / 08:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2023 / 13:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vsak otrok je edinstven

Vsak otrok je edinstven

V četrtek, 14. aprila, nas je v Galeriji Družina obiskala Rosa Pich, mati 18 otrok in avtorica knjige Kako biti srečen z 1, 2, 3 … otroki.

V četrtek, 14. aprila, nas je v Galeriji Družina obiskala Rosa Pich - Aguilera Roca, mati 18 otrok in avtorica knjige Kako biti srečen z 1, 2, 3 … otroki. Predstavila je svojo življenjsko zgodbo in vsakdan v največji družini na svetu, kot so Pichove označili pri BBC-ju, kjer so o njih posneli dokumentarec. Pichovi so družina z največ šoloobveznimi otroki v Španiji.

»Če želite biti srečni, imejte otroke«

Z avtorico se je pogovarjala Blažka Müller Pograjc. Rosa Pich je prijetna, zabavna in odločna. Njen španski temperament je navdušil polno dvorano. Ob njej se čutijo predanost, ljubezen in sreča, ki izvira iz njenih otrok. Zato vsem svetuje: »Če želite biti srečni, imejte otroke. Če želite biti še srečnejši, imejte več otrok.«
Prvi trije otroci so se rodili s srčno okvaro

Kljub številčni družini sta oba z možem Joséjem Marío Postigom, s katerim se je poročila pri 20 letih, zaposlena. V Španiji porodniški dopust traja le tri mesece in pol. Ker oba izhajata iz velike družine, sta si tudi sama želela imeti veliko otrok. V prvih treh letih zakona so se jima rodili trije, vendar so vsi imeli srčno okvaro. Carmina je umrla pri 22 letih, sinova pa po desetih dneh oz. letu in pol. Zdravniki so Rosi svetovali, naj se odreče novim nosečnostim. »Nihče se ne bo vmešaval v najino posteljo,« je bila odločna Rosa in rodila še 15 otrok. To so 22-letni Perico, Juanpi (21), Kookie (20), Magui (19), Tere (18), Rosita (17), Gaby (16), Ana (14), Alvaro (13), 11-letna dvojčka Pepa in Pepe, Paul (10), Thomas (9), 8-letna Lolita in 6-letni Rafael.



Kot mati z veliko izkušnjami je staršem pomagala z nasveti, z možem sta imela tečaje o vzgoji otrok, nato pa ji je prijateljica svetovala, naj napiše knjigo. Rosa ni bila marljiva študentka, zato se je izziva najprej ustrašila, a s svojim materinskim čutom ji je uspelo napisati prisrčno knjigo, zaradi katere potuje po svetu, pripeljala jo je tudi v Slovenijo.

Kako živi tako številčna družina?

To je vprašanje, ki ga sliši najpogosteje. Rosa svoje otroke uči, da niso egoistični. Pri mizi najprej poskrbijo za tistega na svoji levi in desni, šele nato zase. Zase pa vzamejo najslabši kos. Tako se naučijo, da že od malih nog mislijo na drugega. Sreča je v tem, da služimo drugemu, jih uči Rosa. Vsak otrok pomaga pri gospodinjskih opravilih, vendar to ne pomeni, da neprestano delajo, saj jih je toliko, da se naloge porazdelijo. Vsak pa si mora sam postiljati posteljo in popraviti pižamo. Če storijo kaj narobe, sledi kazen, a ne fizična. Vsak otrok sam ve, kaj ga bo najbolje kaznovalo, zato si kazen izbere sam.



Meje morajo biti jasno postavljene

Starši morajo znati postaviti meje svojim otrokom, svetuje Rosa. Vsak otrok mora vedeti, kaj je dovoljeno in kaj ne. Otroci zapadejo v alkohol, droge in druge težave, če nimajo postavljenih mej. Vse ni dobro zanje in vedeti morajo, kaj ni.

Roso sprašujejo tudi, ali so morda njeni otroci manj ljubljeni, saj nima časa, da bi vsakega posebej objela in poljubila. A Rosa se zaveda, da je telesni stik z otrokom pomemben, zato ob prihodu domov vsakega izmed njih poljubi. Prav tako delajo tudi otroci. Najmlajši Rafa tako dobi od vsakega bratca in sestrice poljubček, torej vsak dan najmanj 15 poljubčkov! Poljubov je pri Pichovih res veliko.



Vsak otrok je edinstven, darilo za vedno

Vsakega novega otroka se iskreno razveselijo in zanj pripravijo zabavo. Ob rojstvu dvojčkov je bil dvojni praznik. Vedno se sprašujejo, kakšen bo pravkar rojeni otrok. Vsak otrok na novo obleče oblekico, ker je edinstven. Kot vsaka mati pa se Rosa boji, da bo bolan, zaradi začetnih težav ima veliko pregledov. Zaradi težav med nosečnostjo je že večkrat rekla, da otrok ne bo več imela. Ko so ji zdravniki dejali, da je otrok bolan in ji svetovali splav, tega ni mogla storiti. Po njenem mnenju je srce mišica, ki je raztegljiva, in vanjo lahko spravimo vedno več ljudi, tako se je tudi z vsakim otrokom njeno srce povečalo. »Vsak otrok je darilo za vedno. Gre za ljubezen,« je povedala Rosa in priznala, da ima zelo rada svojega moža. Če se imata dve osebi radi, je normalno, da imata otroke. Vsak si želi biti srečen. Po Rosinem mnenju je sreča ob možu in otrocih. »Zakon je stroj, ki proizvaja srečo.«

Najpomembnejši otrok je očka


Rosa v španščini pomeni vrtnica in rožnata barva, ki je Rosina najljubša. Zato ji je direktor Družine Tone Rode podaril rožnate vrtnice.

Ob toliko otrocih si Rosa in njen mož José težko vzameta čas zase, vendar včasih otrokom jasno povesta, da je čas le za njiju. Skupaj gresta brez telefona na sprehod in takrat se pogovarjata o zanimanjih, skrbeh, željah drug drugega. »Najpomembnejši otrok je očka,« pravi Rosa. Enkrat letno gresta na dopust brez otrok, pa čeprav si oddahneta le v bližnjem hotelu. Možu je treba biti v oporo, otroci bodo okrog 20 leta odšli, nato pa žena ostane sama s svojim možem, zato se morata znati pogovarjati. Morata si povedati, kaj je komu všeč, kaj koga moti in kaj si želi.



Če sta oče in mama povezana, so otroci srečni in bodo odrasli v dobre ljudi, je prepričana Rosa. Vendar se tudi zakonca Pich kdaj skregata. Pomembno je le, da se opravičita, in to pred otroki, da jim ne povzročata stresa, strahu. Treba je znati biti srečen v vseh okoliščinah, ki nam jih prinesejo življenje, je povedala.


Rosa je ob koncu pogovora podpisovala knjige in se pogovarjala z obiskovalci.

Vsakdanja molitev in maša

Sobotna jutra so rezervirana za šport – nogomet in košarko, pri čemer tekmujejo otroci. Gredo pa tudi na izlete, razstave, v muzej, saj Rosa meni, da je treba gojiti senzibilnost prek lepote, tudi pri najmlajših otrocih.

Rosa knjige ni napisala samo z mislijo na katoličane, temveč za ljudi vseh veroizpovedi. Vendar je na predstavitvi jasno povedala, da je kristjanka in tako vzgaja tudi svoje otroke. Vsako nedeljo gre družina skupaj v cerkev, poleti pa gredo k maši kar vsak dan. Prav tako vsak dan molijo. Ena izmed hčera je v bolnišnici, babica ima raka, Rosi želijo srečo ob predstavljanju knjige, na tekmi hočejo zmagati ... – za vse to prosijo Boga, da bi se dobro izteklo.


Obisk Rose Pich je vzbudil veliko pozornosti pri slovenskih medijih.

Foto: Jože Pavlič










Preberite tudi:

1.300 piškotov in 240 litrov mleka na mesec
Pokažite ljubezen s knjigo

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh