Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsi verniki vabljeni k molitvi in postu

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 22. 06. 2015 / 11:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vsi verniki vabljeni k molitvi in postu

Vsi verniki vabljeni k molitvi in postu

Devetdnevnica molitve in posta za domovino se bo končala s 24-urno nepretrgano molitvijo in postom. Začela se bosta jutri, 23. junija, ob 18. uri.

Devetdnevnica molitve in posta za domovino se bo končala s 24-urno nepretrgano molitvijo in postom, ki se bosta začela jutri, 23. junija, ob 18. uri. Mladi iz ljubljanskih župnij in okolice bodo po maši v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani delili balone v barvah slovenske zastave. Letošnji slogan posta in molitve je SOS: svoboda, odgovornost in sočutje za domovino.


Tone Rode, Alen Novalija, Marta Habe, Primož Kumin in Lejla Porić

Pobuda je sicer nastala med kristjani, vendar se je razširila, zato so k molitvi povabljeni verniki različnih veroizpovedi. V galerijo Družina smo zato povabili predstavnike katoliške (Marta Habe), pravoslavne (Alen Novalija), evangeličanske (Primož Kumin) in muslimanske (Lejla Porić) vere. »Ne glede na to, kateri veroizpovedi pripadamo, se vsi zavedamo pomembnosti molitve in posta za življenje,« je dejal direktor Družine Tone Rode. »Molitev in post potrebujemo ljudje, kot posamezniki in skupnost, da postajamo boljši in se ne utopimo v sebičnosti in individualizmu.«

Mladi predstavniki različnih veroizpovedi so delili svoje misli o domovini, spoštovanju in veri. Marta Habe je poudarila, da moramo spoštovati drug drugega, da lahko skupaj živimo v domovini v sožitju in miru ter skrbimo ne le zase, ampak tudi za drug drugega. Lejla Porić ji je pritrdila in dodala, da so za domovino pomembni toleranca, spoštovanje, potrpežljivost in odprtost do drugih. »V Sloveniji čutim, da še nismo dovolj odprti za pripadnike drugih religij, ras in mišljenja,« meni. Primož Kumin se je osredotočil na domovino kot kraj, kjer živimo, smo, jo oblikujemo in delamo boljšo. Medtem pa je Alen Novalja predstavil, kako pravoslavci molijo za domovino.


Na začetku tiskovne konference je Slovenski oktet zapel Zdravljico.

Kaj pa jim pomenita molitev in post? Posvečanje sebi, duhovnosti in vrednotam, poudarili pa so, da se mora molitev pokazati tudi v dejanih, ko naredimo nekaj dobrega. Iz molitve črpajo moč za naprej. Post pa ni le odpoved hrani in pijači, temveč tudi drugim užitkom oziroma »motečim stvarem«, kot jih je imenovala Marta Habe, zato da bi imeli čas za dobra dela za domovino. »Ob državnem prazniku se lahko veselimo, da imamo dom,« je dodala.

24-urna molitev bo pri sv. Jožefu v Ljubljani in v nekaterih drugih krajih. Celoten seznam krajev in še veliko gradiva najdete na spletni strani nasadomovina.si. Ob molitvah bo razmišljanje o odgovornosti za skupno dobro in boju proti korupciji, k čemur poziva tudi papež Frančišek. Molitveni dan se bo končal v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani, kjer bo novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan daroval mašo za domovino.

Posamezniki, družine in skupine vseh veroizpovedi ste povabljeni, da se vsaj za 15 minut pridružijo skupni molitvi in postu za domovino. Iniciativna skupina pripravlja molitev in post za domovino že petič zapored.

Foto: Tatjana Splichal

Video tiskovne konference:



Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh