Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za razigrano in ustvarjalno otroštvo

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 06. 10. 2014 / 10:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za razigrano in ustvarjalno otroštvo

Za razigrano in ustvarjalno otroštvo

Prvi ponedeljek v oktobru zaznamujemo svetovni dan otroka, letos pa se je na isti dan začel tudi teden otroka, katerega slogan je Za razigrano in ustvarjalno otroštvo.

Prvi ponedeljek v oktobru zaznamujemo svetovni dan otroka, letos pa se je na isti dan začel tudi teden otroka, katerega slogan je Za razigrano in ustvarjalno otroštvo, zato Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) organizira v vseh večjih krajih po Sloveniji igre in druge razvedrilne ter prostočasne dejavnosti za otroke. Ti si lahko sami izberejo, kaj bodo počeli, saj bodo le tako lahko uživali, v njih z veseljem sodelovali, hkrati pa bodo dejavnosti pomembno vplivale na razvoj njihovih socialnih, intelektualnih in spoznavnih veščin. Prosti čas, med katerim otroci spoznavajo svoje sposobnosti, ne da bi pričakovali končno oceno, kot je to v šoli, jezanje nujen, vendar je vedno manj brezplačnih dejavnosti, zato je udeležba na njih velikokrat odvisna od socialnega položaja družine.


Pravica do igre

»Otroci morajo imeti svoj prosti čas, v katerem lahko raziskujejo in preizkušajo svoje sposobnosti. Na ta način tudi spoznavajo, kaj je tisto, kar jih zares veseli. Tako se kasneje lažje odločajo za vrsto izobraževanja in poklicno pot, ki ji želijo slediti. Ne smemo pozabiti tudi na njihovo pravico do igre – ta pravica je zapisana tudi v Konvenciji o otrokovih pravicah. Odrasli moramo otrokom omogočiti prosti čas in igro. Pozivam tudi šole, da o tem razmišljajo in v čim večji meri omogočijo brezplačne obšolske dejavnosti, ki bodo dostopne vsem otrokom. Tudi ZPMS si za to prizadeva z raznimi programi in akcijami, tudi z akcijo Pomežik soncu, kjer otrokom omogočamo kakovostno preživljanje prostega časa in veliko dogodivščin v neznano," je ob letošnjem Tednu otroka povedala predsednica ZPMS Darja Groznik.

V Tednu otroka se bodo otroci lahko igrali in družili, hkrati pa se ob tem pri ZPMS sprašujejo, ali institucije države, kot so vrtci, šole, lokalne skupnosti, ministrstva in nevladne organizacije, omogočanju izpolnjevanje otrokove pravice do igre. »Kriza, s katero se spopadajo starši, vpliva tudi na življenje otrok. Nekateri so tako prikrajšani za možnosti udeležbe v prostočasnih dejavnostih, interesnih dejavnostih na šoli ali izven nje, na izletih ali letovanjih. Sprašujem se, ali lahko družba in država storita več za to, da bodo vsem otrokom zagotovljene enake možnosti pri uživanju pravice do organiziranega in kakovostnega prostega časa. V slovenski družbi smo namreč že nekaj let priče krčenju zagotovljene ravni socialne zaščite, zmanjševanju ali celo presihanju finančnih sredstev za nekatere programe, namenjene otrokom, tudi v njihovem prostem času,« je izpostavila Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic. Na to pravico je leta 1959 opozorila Generalna skupščina Združenih narodov, ki je v Deklaraciji o otrokovih pravicah med drugim zapisala: »Otrok ima pravico do ustrezne prehrane, stanovanja, razvedrila in zdravstvenih storitev.« Leta 1989 pa je to dodatno okrepila Konvencija o otrokovih pravicah. Države podpisnice priznavajo otrokovo pravico do počitka in prostega časa, do igre in razvedrila, primernega otrokovi starosti, ter se zavezujejo za uresničevanje te pravice z zagotavljanjem ustreznih in enakih možnosti kulturnega, umetniškega, razvedrilnega in prostočasnega udejstvovanja.

Pomežik soncu

Zveza soustvarja skupaj z Lekom, članom skupine Sandoz, program Pomežik soncu, ki omogoča brezplačne počitnice otrokom iz socialno ogroženih družin in s tem uresničuje pravico otrok do razigranega in ustvarjalnega otroštva. Letos je prek društev in ZPMS brezplačno letovalo več kot 2100 otrok, od tega 329 prek pobude Pomežik soncu, s katero je do zdaj letovalo več kot 10.500 otrok. »Vsi, ki smo kdaj kot otroci ali mladostniki sami letovali v kolonijah, kot smo jih takrat imenovali, dobro vemo, kako pomembno so zaznamovala naše otroštvo. In ko danes obiščemo otroke, ki letujejo v sklopu pobude Pomežik soncu, vidimo, da se to ni spremenilo. Za otroke je sproščeno letovanje, polno novih znanj in izkušenj, spoznavanj novih prijateljev in počitniških spominov, neprecenljivo. Razvijajo navade in vrednote, ki lahko rastejo le v spodbudnem okolju, kjer so otroci in njihove potrebe na prvem mestu. Vsak otrok bi moral imeti to možnost.« je povedala Katarina Klemenc, direktorica korporativnega komuniciranja v Leku, članu skupine Sandoz.



Svetovni dan otroka

Svetovni dan otroka je leta 1956 določila Generalna skupščina Združenih narodov. Za zaznamovanje tega dne pa sta poskrbeli Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef. Ob tej priložnosti ZPMS javnosti posreduje sklepe Nacionalnega otroškega parlamenta in povzetke iz Analize klicev na TOM (telefon otrok in mladostnikov). Tema letošnjih otroških parlamentov je bila Izobraževanje in poklicna orientacija.

TOM telefon v letu 2013 prejel 24.782 klicev

Na pobudo Komisije za otrokove pravice pri ZPMS je bil pred 24 leti ustanovljen TOM telefon za otroke in mladostnike v stiski. Leta 2013 je bilo skupno število klicev nanj 24.782, pri čemer so bili za 6.491 klicev opravljeni svetovalni razgovori, ki jih zdaj analizirajo.


Fotografije: Oton Naglost

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh