Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za spoštovanje Slovencev vseh domovin

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 04. 10. 2017 / 12:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za spoštovanje Slovencev vseh domovin

Za spoštovanje Slovencev vseh domovin

Založba Družina je v sozaložništvu z Nukom izdala in predstavila knjigo Rojstvo novih domovin.

Založba Družina je v sozaložništvu z Narodno in univerzitetno knjižnico izdala knjigo Rojstvo novih domovin s podnaslovom Bogata ustvarjalnost slovenskih beguncev v Italiji in Avstriji, ki govori o delovanju Slovencev v izrednih razmerah begunstva v letih od 1945 do 1948. Izid knjige bo pospremila razstava v Nuku, ki bo na ogled od 5. oktobra do 25. novembra.

Knjigo je v Galeriji Družina v sredo, 4. oktobra, predstavila dr. Helena Jaklitsch, o razstavi v Nuku je spregovorila Helena Janežič, predstavnik Rafaelove družbe, ki je pripravila fotografije, Lenart Rihar pa je predstavil spremljevalne dogodke. Pogovor je vodila Manica Ferenc.

Uvodno besedo je imela ravnateljica Nuka Martina Rozman Salobir, ki je dejala, da želi biti Nuk knjižnica Slovencev vseh domovin, torej ne glede na to, kje so si uredili življenje. Zgodbe iz knjige in razstave so nam lahko v navdih in v opomin. Navdajajo nas s spoštovanjem in občudovanjem, da so begunci ob pomanjkanju lahko toliko ustvarili, je dodala in zaželela, da bi razstava in knjiga povezali Slovence vseh domovin v medsebojnem razumevanju in spoštovanju.



16 pričevanj in bogato fotografsko gradivo

Predgovor h knjigi Rojstvo novih domovin je napisal Kajetan Gantar, zgodovinske okoliščine, ki so pripeljale do begunstva Slovencev v Italiji in Avstriji, pa je osvetlil Lenart Rihar.

Osrednji del knjige je 16 pričevanj beguncev v obeh državah, čeprav bi lahko, kot je poudarila Helena Jaklitsch, lahko objavili na tisoče zgodb. V zadnjem delu je predstavljen tisk – to je več kot 500 monografov in 80 naslovov časopisov in revij, izdajali so celo modno revijo, priročnike in učbenike, izšel pa je tudi prvi Zgodovinski atlas Slovenije. Večina teh tiskanih publikacij je shranjena v NUK-u.


Na koncu vsakega sklopa je povzetek v angleščini in španščini.

»Tiski so nastajali v skorajda nemogočih razmerah, v hudem pomanjkanju dobrin, tudi papirja, s slabo ali nikakršno tehnično opremo. A želja po zapisani slovenski be sedi je bila velika in tej eksploziji slovenske ustvarjalnosti v nemogočih okoliščinah res lahko rečemo izjemnost,« je poudarila Helena Janežič in dodala, da so nam begunci v Avstriji in Italiji lahko zgled, saj so v težkih okoliščinah naredili veliko.

Slovenski begunci so se maja 1945 v strahu pred novo komunistično oblastjo skupaj z begunci drugih narodnosti znašli v begunskih taboriščih v Italiji in Avstriji. Že nekaj dni po odhodu iz domovine so v taborišču sredi polja ustanovili šolo; osnovnošolski in srednješolski otroci so lahko nadaljevali in končali šolanje. Nastali so prvi časopisi. V begunskih taboriščih so delovali pevski zbori, gledališke družine, telovadna in športna društva. Zaživele in razmahnile so se tudi obrtne delavnice, kjer so kljub pomanjkanju orodja in materiala izdelovali skoraj vse; od življenjskih potrebščin do otroških igrač. Spočenjale so se nove domovine.

Vse to dokumentirajo številne fotografije Marjana Hočevarja in Lojzeta Erjavca.



Razstava in spremljevalni dogodki v Nuku

Odprtje razstave v kavarni Nuk in na Plečnikovem hodniku bo v četrtek, 5. oktobra, ob 18. uri. Odprl jo bo minister za kulturo Anton Peršak, govornik bo akademik prof. dr. Kajetan Gantar, s petjem pa bo dogodek olepšal basbaritonist Marko Fink.

Ob četrtkih bodo spremljevalni dogodki: 12. oktobra bo večer slovenske ljudske glasbe v izvedbi skupine Volk Folk in branje izseljenske poezije, 9. novembra predavanje dr. Helene Jaklitsch, ki je raziskovala in spremljala življenje beguncev, ter 3. november, pričevanje zakoncev Majde in Alojza Starmana.


Razstava v Nuku, foto: Tatjana Splichal

Izid knjige in razstavo sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Foto: Jože Pavlič

Video predstavitve:




Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh