Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodbe za vsak dan v adventu

Za vas piše:
K. C.
Objava: 06. 12. 2016 / 08:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zgodbe za vsak dan v adventu

Zgodbe za vsak dan v adventu

Zgodbe v knjigi V deželo luči so različne toliko, kolikor se med seboj razlikujejo njihovi avtorji.

V knjigi V deželo luči je (i)zbranih ravno dovolj zgodb za ves adventni čas, skoraj za vsak dan. Božične zgodbe nastajajo že stoletja, in sicer ne samo v »literarnih delavnicah « piscev, ki si s priljubljeno tematiko poskušajo na mah zagotoviti bralsko pozornost in ustvariti prodajno uspešnico, temveč tudi izpod peres velikih pisateljskih imen, klasikov svetovne literature.

Različno doživljanje božične skrivnosti

Zgodbe v knjigi V deželo luči so različne toliko, kolikor se med seboj razlikujejo njihovi avtorji. Razlike ne opazimo samo na ravni njihove literarne govorice, saj so nekatere zgodbe nastale še globoko v devetnajstem stoletju, druge pa so zelo blizu našemu času. Razlike so predvsem v doživljanju božične skrivnosti, ki sije iz »največjega dogodka«.

V nekaterih zgodbah boste ob pisateljevih mladostnih spominih na dom, družino, prvo praznovanje božiča ali kak poseben božični dan, ki se lahko komu zgodi samo enkrat v življenju, drugemu pa morda nikoli, in je že zato vreden literarne upodobitve, začutili resnično globino krščanske vere, resnično ljubezen do Jezusa in v tej ljubezni odprtost do sočloveka.

Druge zgodbe vas bodo popeljale v božični čas na katerega od krajev sveta s posebnimi navadami in običaji, vas približale okoliščinam, ki so kdaj lepe, celo čarobne, kdaj krute in neprizanesljive.

Tretja vrsta zgodb pa bo morda navzkriž z vašimi pričakovanji, saj je sveti večer ali božični dan marsikateremu avtorju toliko razburkal domišljijo, da se je podal v sanjske svetove, priklical v spomin nekatere poganske navade ali junake svojih pripovedi v božičnem času postavil pred preizkušnje, ki sicer niso povsem vsakdanje, a bi se jim lahko zgodile tudi kak drug dan v letu.

Kljub temu iz vsake od zgodb – iz njenega središča ali obrobja – zasije skrivnost, ki je brez Jezusovega prihoda na svet ne bi bilo: junaki zaslišijo klic k miru, odpuščanju, spravi, prijateljstvu, zavestno ali nezavedno se odzovejo povabilu k novemu rojstvu vsakega posameznika, prostorsko (včasih tudi duhovno) razseljeni se vrnejo domov.

(Iz spremne besede Mateje Komel Snoj)

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh