Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodovina najznamenitejše božične pesmi v kinematografih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 12. 2013 / 18:58
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zgodovina najznamenitejše božične pesmi v kinematografih

Zgodovina najznamenitejše božične pesmi v kinematografih

Režiser in scenarist iz Vorarlberga, Christian Vuissa, je film z naslovom »Sveta noč« delno posnel na izvirnih prizoriščih v Avstriji.

Filmski režiser in scenarist iz Vorarlberga, Christian Vuissa, je posnel film o zgodovini znamenite božične pesmi z naslovom »Sveta noč«, ki so ga minuli teden premierno predstavili v avstrijskih kinematografih. Vuissa je želel s kinematografsko različico predstaviti zgodovinsko pristne podobe o skladatelju božične klasike »Sveta noč, blažena noč«, ki je bila sprva posneta za ameriško televizijo. Kot je režiser pojasnil v pogovoru za škofijski list škofije Feldkirch, je bil njegov namen »gledalcem pripraviti ustrezno vzdušje božičnega časa«.

Film »Sveta noč« je delno posnet na izvirnih prizoriščih v Avstriji. V ospredju zgodbe je Joseph Mohr, ki je kot mlad kaplan prišel v osiromašeni kraj Oberndorf pri Salzburgu. S svojo željo, da bi vero preprostim ljudem približal z bogoslužjem v nemškem namesto v latinskem jeziku, je prišel v spor s konservativnimi cerkvenimi predstavniki, predvsem s svojim predstojnikom, župnikom Nöstlerjem. Ko tik pred svetim večerom odpovejo orgle, želi Mohr svojemu občestvu kljub temu pripraviti nepozabno, upanja polno praznovanje božiča: takrat prvič izvedejo njegovo pesem »Sveta noč, blažena noč«, ki jo je uglasbil njegov učitelj Franz Gruber.

Film »Sveta noč« je na mednarodnih festivalih prejel skupno sedem nagrad, med drugim tudi na mednarodnem festivalu katoliškega filma »Mirabile Dictu« V Vatikanu. Nemški katoliški filmski kritiki pa so zapisali, da je namen filma sicer dober, sam film pa da ni dobro narejen.

Naj omenimo, da je o pesmi Sveta noč pisal tudi priznani slovenski avtor Ivan Sivec, knjiga pa je izšla Založbi Družina.

Več podrobnosti o filmu na spletnem naslovu www.stillenachtfilm.com.






Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh