Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Pakistanu zgroženi nad umorom edinega krščanskega ministra

Objava: 03. 03. 2011 / 09:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Pakistanu zgroženi nad umorom edinega krščanskega ministra

Šabaz Bati je bil edini krščanski minister v pakistanskem vladnem kabinetu, ki je bil s svojim zavzemanjem za zaradi bogoskrunstva na smrt obsojeno kristjanko Asio Bibi in z ostro kritiko zakona o bogoskrunstvu deležen številnih nasprotovanj.

Vatikan se je zgrožen odzval na vest o umoru edinega krščanskega ministra v pakistanski vladi, Šabaza Batija. Gre za 'novo nasilno dejanje z grozljivimi razsežnostmi', je poudaril vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. To dejanje znova dokazuje, kako upravičeni so posegi papeža v boju proti nasilju nad kristjani in zavzemanju za versko svobodo. Nujno potrebno je, da versko svobodo zagovarjamo in da se zavzamemo za kristjane, ki so žrtve nasilja in preganjanja, je poudaril p. Lombardi.

Dvainštiridesetletni Šabaz Bati je bil doslej edini katoličan na takšnem položaju v Pakistanu. V lanskem septembru ga je v avdienco sprejel tudi papež Benedikt XVI. Med srečanjem je minister papeža obvestil o svojih prizadevanjih za mirno sožitje med verskimi skupnostmi v deželi.

Minister Bati je veljal za ostrega kritika muslimanov, ki niso pripravljeni na kakršno koli popuščanje glede verske svobode v Pakistanu. V zgodnjih jutranjih urah včerajšnjega dne so ga našli umorjenega. Več oboroženih mož je ustavilo vozilo katoliškega politika v prestolnici Islamabad in iz neposredne bližine nanj streljalo. Po navedbah iz Pakistana so storilci za seboj pustili letak, ki nakazuje, da je umor delo krovne organizacije različnih militantnih islamskih skupin po imenu 'Tehrik-e-Taliban Pakistan'. Šef islamabadske policije je pojasnil, da je Batija zadelo deset krogel, ob prihodu v bolnišnico pa je bil že mrtev.

Bati je bil edini krščanski minister v kabinetu pakistanske vlade. Med drugim se je zavzemal za zaradi bogoskrunstva na smrt obsojeno kristjanko Asio Bibi in ostro kritiziral zakon o bogoskrunstvu, s čimer je izzval številna nasprotovanja. Pakistanska vlada ga je želela odstraniti iz kabineta, kar pa se zaradi mednarodnega pritiska ni zgodilo. Primer Asie Bibi in diskriminatorni zakon v Pakistanu sta še posebej po pozivu papeža Benedikta XVI., naj obsojeno osvobodijo in spoštujejo pravico do verske svobode, postala žgoča mednarodna tema.

V Pakistanu že leta poteka grenak spor glede zakona, ki ga je uvedel samodržec Zia ul-Haq in predvideva smrtno kazen ob razžaljenju preroka Mohameda in islama. V začetku januarja so umorili guvernerja najpomembnejše pakistanske province Pundžab, Salmana Taseerja, ki je bil Batijev zaveznik v boju proti zakonu o bogoskrunstvu in se je prav tako kot minister zavzemal za osvoboditev Asie Bibi.

Številni islamski politiki in duhovniki so izrazili podporo domnevnim morilcem, v nekaterih večjih mestih pa je prišlo celo do protestov simpatizerjev.

Tudi Bati je še pretekli mesec v nekem pogovoru zahteval spremembe zakona o bogoskrunstvu. Poročal je o številnih smrtnih grožnjah, ki jih je prejel zaradi svoje kritike zakona, obenem pa je izrazil pripravljenost, da za svoja stališča tudi žrtvuje svoje življenje.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh