Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški škofje ogorčeni nad policijskim nasiljem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 06. 2020 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2020 / 07:42
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški škofje ogorčeni nad policijskim nasiljem

V ZDA ostri protesti po uboju temnopoltega osumljenca med aretacijo.

Foto: splet

Sedem vodilnih katoliških škofov v Združenih državah Amerike je v skupni izjavi izrazilo svoje ogorčenje nad smrtonosnim policijskim nasiljem proti temnopoltemu osumljencu v ameriškem Minneapolisu in pozvalo k odločnemu boju proti rasnemu razlikovanju. »Neutolažljivi, zgroženi in ogorčeni smo, potem ko smo si ogledali video posnetek, na katerem pred našimi očmi ubijejo moškega afroameriškega porekla,« je zapisano v izjavi, ki so jo škofje ob koncu tedna objavili na spletni strani škofovske konference. Primer je še toliko bolj grozljiv, ker je v preteklih tednih že prišlo do podobnih primerov. »To je zadnji poziv k prebujenju, na katerega se mora v duhu odločnega spreobrnjenja odzvati vsakdo izmed nas,« pišejo škofje.

Rasizem ni težava preteklosti ali obrobno politično vprašanje. »Gre za stvarno in navzočo nevarnost, ki se je je treba ciljno lotiti.« Cerkev ob takšnem ravnanju ne more molčati in odločno zagovarja spoštovanje slehernega človeškega življenja.

Škofje pojasnjujejo svojo podporo miroljubnim protestom in izražajo svojo solidarnost z ljudmi, ki morajo v ZDA trpeti zaradi rasizma. »Vse preveč skupnosti v tej deželi občuti, da njihov glas ni slišan, da na njihove pritožbe o rasističnem odnosu ni odgovorov, in mi ne storimo dovolj, da bi jasno pokazali, kako je takšen smrotnosen odnos v popolnem nasprotju z evangelijem življenja.«

Brezbrižnost ni izbira, so prepričani škofje, ki v izjavi obenem obsojajo tudi nasilne proteste nekaterih državljanov – ti so v zadnjih dneh pretresli številna mesta v Združenih državah Amerike.

46-letni temnopolti George Floyd je umrl pred tednom dni med policijskim posredovanjem v Minneapolisu, potem ko je belopolti policist več minut s kolenom pritiskal na njegov vrat. Dogodek je bil posnet z video kamero, na posnetku pa je slišati Floyda, ki večkrat ponovi, da ne more dihati. Kmalu zatem je izgubil zavest, nekaj ur pozneje pa so ga v bolnišnici razglasili za mrtvega. Video posnetek je sprožil odločen odziv med ameriškimi državljani in med ljudmi po vsem svetu. Policista, ki ni ravnal v skladu s svojimi pooblastili, so medtem že priprli, zvezni preiskovalni urad pa je sprožil preiskavo proti štirim uslužbencem policije.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh