Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški škofje: odziv na poročilo o McCarricku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 11. 2020 / 09:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2020 / 11:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški škofje: odziv na poročilo o McCarricku

Z očitki spolnih zlorab se trenutno ukvarjajo tudi na Poljskem.

Sedež Škofovske konference ZDA v Washingtonu FOTO: Vatican Media

Predsednik Škofovske konference Združenih držav Amerike, nadškof Jose Gomez iz Los Angelesa, je pozdravil objavo poročila o Theodorju McCarricku, ki so ga včeraj predstavili v Vatikanu. V izjavi za javnost je pojasnil, da škofje trenutno natančno preučujejo izsledke vatikanske raziskave.

Škofje izrekajo zahvalo papežu Frančišku za njegovo pastoralno skrb za vernike v ZDA ter njegov poziv k večji odgovornosti in preglednosti pri obravnavi problema spolnih zlorab v Cerkvi. Kot pišejo, je zgodba o Theodorju McCarricku »še eno tragično poglavje v dolgoletnih prizadevanjih Cerkve, da se sooči z zločini spolne zlorabe s strani svojih duhovnikov«. Škofje vsem McCarrickovim žrtvam in njihovim družinam ter vsem preživelim žrtvam spolne zlorabe s strani duhovnikov izražajo globoko sožalje in iskreno opravičilo ter zagotavljajo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da nihče več ne bo prisiljen doživljati takšnega trpljenja.

Škofje spodbujajo vse, ki so doživeli zlorabo s strani duhovnika, škofa ali drugega člana Cerkve, naj to zlorabo prijavijo pristojnim organom in cerkvenim oblastem. Ob tem navajajo tudi povezavo do spletne strani Škofovske konference ZDA z natančnimi navodili za prijavo spolne zlorabe.

Vatikan kaznoval spolnih zlorab obtoženega poljskega kardinala

Vatikan je uvedel tudi disciplinski postopek proti 97-letnemu poljskemu kardinalu Henryku Gulbinowiczu, ki je prav tako obtožen spolnih zlorab mladoletnih. Nekdanji nadškof v Vroclavu ne sme več obhajati bogoslužij ali se udeleževati javnih prireditev, so pred dnevi pojasnili na vatikanskem veleposlaništvu v Varšavi. Poleg tega je Gulbinowiczu prepovedana uporaba škofovskih znamenj, kot sta naprsni križ in škofovska palica. Po smrti se zanj ne sme prirediti žalne slovesnosti v stolni cerkvi ali ga tam celo pokopati.

Kardinal mora Ustanovi sv. Jožefa, ki so jo poljski škofje ustanovili za podporo žrtvam spolnega nasilja v Cerkvi, darovati »primerno vsoto«, so še sporočili z apostolske nunciature. Ustanova od letošnjega leta nudi podporo psihologov, pedagogov, pravnikov in duhovnikov ter si prizadeva za preprečevanje spolnih zlorab. Vatikansko veleposlaništvo v svojem sporočilu ne navaja konkretnih kršitev kardinala Gulbinowicza, temveč le sporoča, da je odločitev o kazni rezultat preiskave proti kardinalu na podlagi obtožb, ki se nanašajo na kardinalovo preteklost.

Obtožba nekdanjega semeniščnika

Vroclavski pesnik Karol Chum je kardinala maja lani javno obtožil, da ga je januarja 1990 kot semeniščnika kmalu po njegovem 16. rojstnem dnevu v Vroclavu spolno zlorabil. Po tej obtožbi je vroclavska nadškofija uvedla preiskavo, Gulbinowicz pa je očitke vztrajno zavračal. Njegov odvetnik je maja 2019 opozoril pred »širjenjem neresnic« o Gulbinowiczu in grozil s pravnimi koraki.

Chum, s pravim imenom Przemyslaw Kowalczyk, je bil od septembra 1989 do januarja 1990 v malem semenišču v Legnici, rektor semenišča pa ga je po Chumovih navedbah napotil h kardinalu Gulbinowiczu, da bi prevzel njegovo pošto. Ko je prenočil v eni izmed sob kardinalove rezidence, naj bi ga Gulbinowicz ponoči obiskal in ga zlorabil.

Gulbinowicz, danes drugi najstarejši kardinal v Katoliški cerkvi, je bil v letih med 1976 in 2004 nadškof v Vroclavu. Papež Janez Pavel II. (1978-2005) ga je leta 1985 povzdignil v kardinalski stan.


Kardinal Dziwisz FOTO: Wikipedia

Poljski škofje: Vatikan naj pojasni očitke proti kardinalu Dziwiszu

Prikrivanje spolnih zlorab mladoletnih pa očitajo tudi poljskemu kardinalu Stanislawu Dziwiszu, nekdanjemu osebnemu tajniku papeža Janeza Pavla II. Poljska škofovska konferenca od Vatikana pričakuje pojasnilo glede obtožb, izrečenih v neki televizijski oddaji. Predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Stanislaw Gadecki, je ob tem izpostavil, da je »Cerkev na Poljskem kardinalu hvaležna za dolgoletno služenje ob strani sv. Janeza Pavla II.«.

Dziwisz je po smrti poljskega papeža prevzel položaj nadškofa v Krakovu in tam ostal do upokojitve leta 2016. V reportaži z naslovom »Don Stanislao. Drugi obraz kardinala Dziwisza« so 81-letnega cerkvenega dostojanstvenika obtožili, da ni upošteval namigov glede spolnih zlorab v nadškofiji ali jih je celo prikril. Dziwisz vztraja, naj te obtožbe temeljito razišče neodvisna komisija. V izjavi za javnost je zapisal, da si želi pregledno pojasnilo teh vprašanj: »Ne gre za to, da bi prikrili morebitne napake, temveč za iskreno predstavitev dejstev.«

V televizijski oddaji so Dziwiszu očitali, da je vedel za zlorabe ustanovitelja Kristusovih legionarjev, Marciala Maciela Degollada (1920-2008), in nekdanjega ameriškega kardinala McCarricka, kljub temu pa naj bi oba zaščitil.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh