Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poročilo o McCarricku: boleča plat, iz katere se Cerkev uči

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 11. 2020 / 13:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2020 / 14:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poročilo o McCarricku: boleča plat, iz katere se Cerkev uči

Poročilo o McCarricku: boleča plat, iz katere se Cerkev uči

Kardinal Parolin: iskali smo resnico, da se takšne napake ne bi več ponovile.

FOTO: Vatican Media

Sveti sedež je danes objavil poročilo o zadevi Theodorja Edgarja McCarricka, nekdanjega kardinala in washingtonskega nadškofa, ki je bil zaradi spolnih zlorab nad mladoletniki odslovljen iz kleriškega stanu. Kot navaja Radio Vatikan, je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin objavo poročila komentiral z besedami: »Iskali smo resnico, da se takšne napake iz preteklosti ne bi več ponovile.«

Obsežno poročilo Svetega sedeža o zadevi McCarrick je rezultat dveletne preiskave, ki jo je opravilo državno tajništvo po naročilu papeža Frančiška. Namen je bil temeljito raziskati primer Theodorja Edgarja McCarricka, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab mladoletnikov in odraslih. Dokument obenem izraža skrb za katoliško skupnost v Združenih državah Amerike, ki je zaradi omenjenih dogodkov ranjena in pretresena.

Poročilo v ospredje postavlja nekaj ključnih točk. Prva se nanaša na storjene napake, ki so osebi, odgovorni za ta kazniva dejanja, omogočile priti do visokih položajev v cerkveni hierarhiji. Te napake so že privedle do sprejetja novih pravil, da bi se Cerkev izognila ponavljanju neljubih dogodkov iz zgodovine. Drugi dejavnik se nanaša na pomanjkanje (do leta 2017) natančnih obtožb, povezanih z zlorabami mladoletnikov, ki naj bi jih storil McCarrick. Prva natančna obtožba, ki se nanaša na mladoletnike, je bila podana pred tremi leti. Ta je tudi privedla do takojšnjega odprtja kanonskega sodnega postopka, ki se je zaključil z dvema papeževima odločitvama. Sveti oče je McCarricku odvzel kardinalsko imenovanje in ga odslovil iz kleriškega stanu.

Ukinjena papeška skrivnost za primere spolnih zlorab

Primer McCarrick je boleča stran, iz katere se je učila vsa Cerkev. Poročilo navaja tudi nekatere ukrepe, ki jih je papež Frančišek sprejel po vrhu o zaščiti mladoletnikov, ki je zasedal februarja 2019 v Vatikanu, ravno v luči omenjenega primera. Med ukrepi je bila med drugim ukinjena papeška skrivnost za primere spolnih zlorab.

»Kot kažeta obsežnost poročila ter količina dokumentov in informacij, ki jih to vsebuje, je šlo za iskanje resnice,« je izjavil državni tajnik kardinal Pietro Parolin in dodal, da bolečino spremlja pogled upanja. »Da se takšni primeri ne bi ponovili, poleg učinkovitih pravil potrebujemo spreobrnjenje src. Potrebni so pastirji, ki so verodostojni oznanjevalci evangelija, in vsi se moramo dobro zavedati, da je to mogoče samo z milostjo Svetega Duha, ko zaupamo Jezusovim besedam: 'Brez mene ne morete storiti ničesar.'«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh