Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Andrea Tornielli glavni urednik vatikanskih medijev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 12. 2018 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2018 / 09:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Andrea Tornielli glavni urednik vatikanskih medijev

Andrea Tornielli glavni urednik vatikanskih medijev

Papež je na dva pomembna medijska položaja imenoval laika.

Papež Frančišek je dva pomembna položaja v vatikanskih medijih zasedel z novima imenoma. Kot so včeraj sporočili iz Vatikana, bo italijanski časnikar in vatikanski izvedenec, 54-letni Andrea Tornielli, odslej vodja novoustanovljenega uredniškega oddelka znotraj Tajništva za komunikacije. Na tem položaju bo imel odločilen vpliv na vsebinsko usmeritev vatikanskih medijev, kot sta spletni portal Vatican News in časnik L'Osservatore Romano.

Tornielli je doslej delal za več časnikov in revij, nazadnje pri torinskem La Stampa, kjer je bil odgovoren za spletni portal Vatican Insider, piše pa tudi blog z naslovom »Sacri Palazzi«, v katerem predstavlja podrobne informacije o dogajanju v Vatikanu. Po izobrazbi je jezikoslovec, poročen in oče treh otrok.

Tornielli is also the author of the “Sacri Palazzi” blog, which provides in-depth information on the Vatican.

Pisatelj in esejist, 52-letni Andrea Monda, pa bo odslej novi glavni urednik vatikanskega časnika L'Osservatore Romano. Na vodilnem položaju bo nasledil dosedanjega urednika, 66-letnega Giovannija Mario Viana, ki mu je papež podelil naziv »upokojenega glavnega urednika«.

Prof. Monda je diplomiral iz prava na Rimski univerzi La Sapienza in doktoriral iz Religioznih znanosti na Papeški univerzi Gregoriani. Od leta 2000 je docent za verstva in že okoli deset let vodi seminarje o krščanski književnosti na Papeški lateranski univerzi ter na Gregoriani. Lani je skupina mladih pod njegovim vodstvom napisala meditacije za križev pot v Koloseju. Monda je poročen in oče enega otroka.

Imenovanje uredniškega direktorja in novega direktorja časnika L'Osservatore Romano sta dva pomembna koraka v procesu reforme vatikanskih medijev, papež pa se je odločil, da na odgovorna položaja tokrat imenuje laika. Že v letošnjem juliju je za novega vodjo vatikanske ustanove za medije imenoval Paola Ruffinija, ki je prvi laik na položaju prefekta enega osrednjih vatikanskih uradov.

Uredniški oddelek vatikanskega Tajništva za komunikacije, katerega vodenje prevzema Tornielli, je bil ustanovljen leta 2016, vzporedno s tajništvom, vendar doslej ni imel uradnega vodje. Po statutu dikasterija naj bi uredništvo spodbujalo »učinkovito vključevanje tradicionalnih medijev v digitalni svet«.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan / Vatican News / Radio Ognjišče
Foto: arhiv Družine (J.Po.) / Vatican Media

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh