Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Paolo Ruffini novi prefekt Dikasterija za komunikacijo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 07. 2018 / 09:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2018 / 12:03
Ustavi predvajanje Nalaganje

Paolo Ruffini novi prefekt Dikasterija za komunikacijo

Prvi laik na vodstvenem položaju ustanove v vatikanski kuriji.

Papež Frančišek je za novega vodjo vatikanske ustanove za medije imenoval dosedanjega direktorja katoliške televizije TV2000, Paola Ruffinija, so včeraj sporočili iz Vatikana. 61-letni Ruffini bo tako prvi prefekt vatikanske ustanove, ki ni duhovnik. V Dikasteriju za komunikacijo bo nasledil Daria Viganoja, ki je marca odstopil s položaja. Od Viganojevega odstopa je Dikasterij za komunikacijo začasno vodil tajnik ustanove, Lucio Adrian Ruiz.

Paolo Ruffini se je rodil 4. oktobra 1956 v Palermu. Na rimski univerzi La Sapienza je študiral pravo, od leta 1979 pa je poklicni časnikar. Od leta 2014 je skupaj s časnikarjem Luciem Brunellijem vodil televizijsko postajo TV2000, ki je v lasti Italijanske škofovske konference. Skrbel je predvsem za administrativno vodstvo. Pred tem je Ruffini deloval pri večjih italijanskih dnevnikih, kot sta Il Mattino di Napoli in Il Messaggero di Roma, ter pri radijski in televizijski postaji Rai 3 in zasebni televizijski postaji La7.

Ruffini je prejel različne časnikarske nagrade. Udeležil se je številnih študijskih simpozijev o vlogi kristjanov v informacijah, etiki sporočanja in novih medijih.

Ruffini je povedal, da je bil nad imenovanjem zelo presenečen in se zaveda, da prevzema veliko nalogo. Ob tem se zanaša na Božjo milost in se spominja, da mu je sveti oče v pogovoru ob sklepu svetega leta na vprašanje o Cerkvi odgovoril: »Cerkev kot ustanovo delamo mi, vsak med nami. Skupnost smo mi vsi.« Po Ruffinijevih besedah je to »klic tudi za laike, da se ne bi izmikali svojim odgovornostim«.

O svojem delu na TV2000 in Radiu InBlu Ruffini pravi, da so bila to čudovita in navdihujoča leta, ki jih je preživel z izjemnimi osebami. Ta pot pa se ne prekinja, temveč gre za proces, ki se nadaljuje. »Vedno večja je potreba, da delimo dobro svetu, kjer je komunikacija prepogosto postavljena na to, kar je lepo, in to, kar ni.«

Reforma vatikanskih medijev se je začela s papeževim motu propriem, izdanem 27. junija 2015. Ruffini pove, da reform nikoli ne izvaja samo ena oseba in da niso stvar organizacijske sheme, ampak stvar osvojitve duha služenja. »Reforme so skupna hoja, ki zahteva poslušanje, vključevanje in vpletenost vseh. Zato pa je potrebna pripravljenost za spremembo ter zavedanje, kako pomembna in lepa je vsebina, ki jo sporočamo moškim in ženskam našega časa. To je izziv, h kateremu nas kliče Cerkev. To je pot, po kateri moramo iti vsi, jaz kot prvi, iti dalje. Kakor je rekel papež, se besede reforma ni treba bati. Reforma ne pomeni nekoliko pobeliti stvari, ampak jih organizirati na drug način. In to je tisto, kar nas prosi papež.«

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh