Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstralija: računska napaka pri finančnih prenosih iz Vatikana

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 01. 2021 / 09:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2021 / 07:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Avstralija: računska napaka pri finančnih prenosih iz Vatikana

Avstralija: računska napaka pri finančnih prenosih iz Vatikana

V šestih letih nakazanih 6 milijonov in ne 1,4 milijarde evrov.

FOTO: Vatican Media

Avstralski finančni nadzorni odbor, ki je poročal, da je bilo v zadnjih šestih letih iz Vatikana v Avstralijo nakazanih sredstev v višini 1,4 milijarde evrov, je priznal računsko napako: dejanska vsota denarnih nakazil znaša šest milijonov evrov. Kot so pojasnili pri Svetem sedežu, se ta vsota ujema z vsemi finančnimi obveznostmi in običajnim upravljanjem virov v avstralski Cerkvi.

V tem primeru torej ne moremo govoriti o velikanskih denarnih nakazilih iz Vatikana: namesto sprva mišljenih 1,4 milijarde evrov nakazanih sredstev v 47.000 transakcijah v preteklih šestih letih je v resnici šlo za šest milijonov evrov v 362 transakcijah. Kot poroča spletni portal Vatican News, je pojasnilo avstralskega finančnega nadzornega odbora »Australian Transaction Reports and Analysis Centre (AUSTRAC)« v svoji spletni izdaji objavil tamkajšnji časnik The Australian. »Verjetno je šlo za težave kodificiranja v računalniku ali pa za napako pri prvotnem preračunavanju,« so pojasnili pri odboru AUSTRAC. Poleg tega je ustanova ob vatikanskih beležila tudi vse italijanske transakcije.

Pojasnilo v sodelovanju

AUSTRAC je previsoke številke potrdil po nedavni parlamentarni poizvedbi avstralske poslanke Concette Fierravanti-Well – nerealne vsote, ki nikakor niso bile v skladu s siceršnjim finančnim poslovanjem Svetega sedeža. Nadaljnja preverjanja, ki jih je AUSTRAC opravil na zahtevo Svetega sedeža v sodelovanju z vatikanskim finančnim nadzornim odborom ASIF, so prikazala precej nižje vsote. Sveti sedež je dogajanje v Avstraliji komentiral z besedami:

»Sveti sedež potrjuje rezultate preiskave na lastno zahtevo, ki sta jo skupaj izvedla ASIF in AUSTRAC, in tudi znatno razhajanje (številk), ki jih je objavil avstralski časnik, glede prej razkritih podatkov o finančnih nakazilih iz Vatikana v Avstralijo.«

Pogodbene plačilne obveznosti in upravljanje virov

Dejansko izvedena nakazila v višini 9,5 milijonov avstralskih dolarjev, preračunano okoli šest milijonov evrov v letih med 2014 in 2020, so »med drugim namenjena pogodbenim plačilnim obveznostim in običajnemu upravljanju virov«, so še pojasnili iz Vatikana. Sveti sedež je ob tem izrekel svoje spoštovanje do avstralskih ustanov in zadovoljstvo s sodelovanjem vseh vpletenih.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh