Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beograjski nadškof Hočevar izrazil sožalje ob smrti patriarha Irineja

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 22. 11. 2020 / 14:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2020 / 07:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Beograjski nadškof Hočevar izrazil sožalje ob smrti patriarha Irineja

Beograjski nadškof Hočevar izrazil sožalje ob smrti patriarha Irineja

»Sedaj, v večnosti, patriarh Irinej celotno zgodovino odrešenja človeškega rodu vidi z novimi očmi.«

Beograjski nadškof Stanislav Hočevar je zapisal sožalje ob slovesu srbskega patriarha g. Irineja. FOTO: Tatjana Splichal



Ob smrti patriarha Srbske pravoslavne Cerkve g. Irineja (umrl je 20. novembra za posledicami covida-19) je beograjski nadškof metropolit msgr. Stanislav Hočevar v sožalnem pismu istega dne v svojem imenu in v imenu škofov, duhovnikov, redovnikov in laikov Katoliške Cerkve v Srbiji izrazil duhovno bližino in molitev ter obudil spomine na skupna srečanja z rajnim patriarhom. Nadškofovo pismo navajamo v celoti:

Srbski pravoslavni cerkvi

Patriarhat - vikarju škofu Stefanu
Beograd

Zadeva: Sožalje ob slovesu njegove svetosti srbskega patriarha g. Irineja

Predragi bratje v škofovski službi Srbske pravoslavne Cerkve, v svojem imenu, kot tudi v imenu duhovnikov, redovnikov, vseh Bogu posvečenih oseb in vernih laikov naše Beograjske nadškofije Vam izražam iskreno molitveno povezanost in duhovno solidarnost ob odhodu v večnost srbskega patriarha, Njegove svetosti g. Irineja.

Z veliko zaskrbljenostjo smo ga spremljali v času bolezni in prosili Gospodarja življenja, naj Vam ga v dneh tolikšnih preizkušenj ohrani pri življenju. Sedaj pa Vašo sveto Cerkev spremljamo s posebno molitveno ljubeznijo. Obenem se radi spominjamo številnih trenutkov skupnega življenja in upanja.

Ko sem svetega jubilejnega leta 2000 prišel v Beograd, sem ga sprva srečeval v slavnem Konstantinovem gradu kot škofa v Nišu. Dejstvo, da je prav mesto Niš zaznamovano z bogato zgodovino, je v vseh nas obudilo veliko hrepenenje, da bi obhajanje leta 2013 - ob 1700. obletnici Milanskega edikta - zaznamovali z velikim znamenjem srečanja Vzhoda in Zahoda. Prav zaradi tega sva večkrat skupaj romala v Benetke in v Milano. Ob vseh teh skupnih premišljevanjih in romanjih sva svoja srca in svoje misli odpirala številnim zgodovinskim vprašanjem in skrivnostim. Prav v tistih letih ga je Božja Previdnost povzdignila na sedež patriarha Srbske pravoslavne Cerkve. V takšnem duhu smo na evangeljski način obhajali tudi njegove letošnje osebne praznike.


FOTO: Tatjana Splichal


Skupaj sva že razmišljala o tem, da bi bilo dobro svoj pogled osredotočiti na leto 2025, ko bo celotno krščanstvo obhajalo 1700. obletnico prvega vesoljnega cerkvenega zbora, to je, koncila v Niceji. Sedaj, v večnosti, patriarh Irinej celotno zgodovino odrešenja človeškega rodu vidi z novimi očmi in z novim pogledom. Prosimo ga, naj nas spremlja s svojo priprošnjo, da bi mogli doumeti, kaj Sveti Duh sporoča svoji Cerkvi.

Predragi sobratje nadškofje in škofje, častitljivi očetje duhovniki, predragi menihi in vse bogoljubno Božje ljudstvo Srbske pravoslavne Cerkve, izrekamo Vam najgloblje sožalje in duhovno bližino ter kličemo Najvišjega, naj Vas v vsem blagoslovi in Vas navda s svojimi darovi.

Z najglobljim spoštovanjem!

+ Stanislav Hočevar
beograjski nadškof metropolit.

Pogreb pokojnega patriarha je bil v nedeljo, 22. novembra, v beograjskem hramu Sv. Save ob navzočnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, številnih pravoslavnih škofov, med njimi sta bila tudi predstavnik moskovskega patriarhata Ilarion in zagrebško-ljubljanski škof Porfirije.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh