Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bidna razglasili za 46. ameriškega predsednika

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 11. 2020 / 17:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2020 / 11:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bidna razglasili za 46. ameriškega predsednika

Bidna razglasili za 46. ameriškega predsednika

Katoliški volivci so bili, po vzporednih volitvah mreže NBC, izrazito razdeljeni.

Zamenjava v Beli Hiši: po Donaldu Trumpu (desno) Joe Biden. FOTO: splet



Potem ko je zmagal tudi v zvezni državi Pensilvanija, je 77-letni demokratski kandidat Joseph Biden v boju za predsedniški stolček ugnal dosedanjega prvega moža ZDA, republikanca Donalda Trumpa. Biden je, po projekciji AP, prejel vsaj 284 elektorskih glasov, za izvolitev jih je potreboval 270.

Biden je v prvem odzivu zapisal, da je počaščen, da so ga volivke in volivci izbrali za vodenje »naše velike države«, in hkrati obljubil, da bo predsednik vseh Američanov, tudi tistih, ki niso oddali glasu zanj: »Obeta se nam težko delo, a se bom oddolžil za zaupanje, ki ste mi ga namenili.«

Bidnu, najstarejšemu izvoljenemu predsedniku ZDA in 46. doslej, so Američani skupaj namenili 74,4 milijona glasov, največ v zgodovini predsedniških volitev. Prisegel bo 20. januarja prihodnje leto. Podpredsednica ZDA je – kot prva ženska doslej – postala Kamala Devi Harris.

Trump, ki ima 214 elektorskih glasov (v nekaterih zveznih državah štetje glasovnic še poteka), po razglasitvi Bidna za zmagovalca ni želel priznati poraza in je dejal, da zanj teh volitev še ni konec. Poudaril je, da zvezne države še niso potrdile rezultatov volitev.

Kot zanimivost: vzporedne volitve ameriške medijske mreže NBC so pokazale, da so bili katoliški volivci izrazito polarizirani: 51 % jih je namreč podprlo Bidna, 47 % pa Trumpa. Med protestanti je bil rezultat povsem drugačen: Biden naj bi jih prepričal 37 %, Trump pa 62 %.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh