Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo odprtje grobnic pojasnilo veliko rimsko skrivnost?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 11. 07. 2019 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2019 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bo odprtje grobnic pojasnilo veliko rimsko skrivnost?

Primer Orlandi: analiza posmrtnih ostankov v dveh grobnicah na vatikanskem pokopališču Tevtonik.

Forenzični izvedenci bodo danes odprli dve grobnici na vatikanskem pokopališču Tevtonik in začeli analizo posmrtnih ostankov, da bi preverili, ali ustrezajo Emanueli Orlandi, ki je 22. junija 1983 v starosti 15 let izginila brez sledu. Emanuela se je vračala iz glasbene šole, nazadnje pa so jo videli na avtobusni postaji v središču Rima. Njen oče je bil zaposlen v Vatikanu in ugibanja o njenem izginotju ter morebitni povezavi z Vatikanom v italijanski prestolnici tlijo že 36 let.

O procesu odpiranja grobnic in postopku analiz najdenih okostij je za vatikanski spletni portal Vatican News spregovoril priznani forenzični antropolog Giovanni Arcudi, profesor pravne medicine na rimski univerzi Tor Vergata.

Pod nadzorom vatikanske žandarmerije bodo odprli t.i. Angelovo grobnico, kjer je pokopana princesa Sophie von Hohenlohe, umrla leta 1836, in sosednjo grobnico, kjer je pokopana princesa Charlotte Friederike von Mecklenburg, umrla leta 1840. Giovanni Arcudi bo v navzočnosti izvedenca in pravnega zastopnika družine Orlandi opravil analize posmrtnih ostankov in odvzem vzorcev za ugotavljanje DNA.

Kot je pojasnil Arcudi, predvidevajo, da bodo v grobnicah našli okostje. Upoštevali bodo mednarodne protokole za identifikacijo okostij, da bodo posmrtne ostanke pravilno klasificirali in datirali ter opravili druge teste, ki so pri forenzični antropologiji potrebni za določitev starosti, spola, rasti in drugih podrobnosti.

V prvi fazi gre torej za raziskavo forenzične antropologije, katere cilj je določiti diagnoze z morfološkim testom kosti. »Vzamemo kost za kostjo in ugotovimo značilnosti. Na podlagi tega določimo vse ostale teste. Kot je običajno v teh primerih, smo vnaprej pripravili protokolarni red, ki pa se lahko spremeni glede na to, kaj bomo ugotovili po odprtju grobnic, v primeru, če bi se znašli pred drugačno najdbo, kot jo pričakujemo,« je dejal Arcudi. V primeru, da je v grobnicah po dvoje okostij, jih bodo očistili in vzeli iz grobnice, položili na anatomsko mizo in začeli opravljati teste.

Kako dolgo bo postopek trajal, Arcudi ne more natančneje povedati. Odvisno je od stanja, kakovosti in količine ostankov, ali bodo našli celotno okostje ali ne in podobno. Glede na to, da gre za dve grobnici, lahko izvedba traja od tri do pet ur. Pogosto se čas celo podaljša, ker lahko pride do nepredvidenih ovir: lahko se pojavijo težave pri morfološki identifikaciji ali obrabljeno okostje. Ob predvidevanju, da so v grobnici več kot 150 let stare kosti, gre pričakovati, da so slabše ohranjene, odvisno od mikroklime, vlage, infiltracije in mikrofavne. »Stanje ohranjenosti kosti določa potreben čas, česar pa pred odprtjem grobnic ne moremo predvideti,« je pojasnil Arcudi.

Po besedah forenzičnega izvedenca bodo že iz prvih analiz lahko določili obdobje, ki mu okostja pripadajo. Mogoče je ugotoviti, ali je neka kost na določenem mestu deset, petdeset ali sto petdeset let. Če bo struktura okostja dobro ohranjena, bodo lahko kmalu določili tudi spol. Izključiti bo mogoče možnost, da okostje pripada neki drugi osebi razen teh dveh, ki sta na tem mestu pokopani. V primeru, da bi našli okostje, ki pripada nekemu drugemu človeku, se bodo raziskovalni postopki seveda podaljšali. »Ne glede na morfološki test kosti bomo test DNA opravili v vsakem primeru, da se prepričamo ter dokončno in kategorično izključimo, da je v grobnicah kakršen koli dokaz, ki bi ga lahko pripisali Emanueli Orlandi,« je zatrdil Arcudi. Dodal je še, da bo na rezultate testa DNA treba čakati 20, 30 ali celo 60 dni, saj je testiranje včasih treba ponoviti.

Vir: Vatican News / Radio Vatikan
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh