Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Da bi škof postal mučenec

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 22. 05. 2021 / 15:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 18:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Da bi škof postal mučenec
Novi celjski škof je izpovedal veroizpoved ter prisegel zvestobo papežu in Cerkvi FOTO: Jože Potrpin

Da bi škof postal mučenec

Izpoved vere in prisega zvestobe papežu in Cerkvi novega celjskega škofa Maksimilijana Matjaža.

V celjski cerkvi Svetega Duha je danes popoldne, v soboto, 22. maja, novo imenovani celjski škof Maksimilijan Matjaž vpričo apostolskega nuncija Jean-Marie Speicha in božjega ljudstva celjske škofije izpovedal veroizpoved ter prisegel zvestobo papežu in Cerkvi. Obred, ki ga je med petjem slovesnih večernic vodil dosedanji škofijski upravitelj Rok Metličar, je potekal v latinskem jeziku, v živo so ga prenašali preko spletnih medijev.

Novi celjski škof je najprej izpovedal vero in izpoved na posebni listini podpisal – za njim pa še nuncij Speich, upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek in upravitelj škofije Rok Metličar. Po izpovedi vere je s posebej sestavljenim besedilom v latinskem jeziku prisegel zvestobo papežu in Cerkvi. (Bogato besedilo izpovedi vere in prisege zvestobe ob sprejemu škofovske službe spodaj objavljamo v celoti).


Posebno listino je podpisal tudi nuncij Speich FOTO: Jože Potrpin

Janez Kozinc: »Vero smo izpovedali v občestvu z njim«

Po obredu prisegi in prebrani božji besedi je zbrane v cerkvi, to so bili duhovniki celjske škofije in predstavniki laikov iz vseh 112 župnij celjske škofije, nagovoril duhovnik Janez Kozinc. Da novi škof v izpovedovanju vere ni sam, je dejal. »Mi, ki smo z njim, in tisti, ki ga spremljajo na daljavo, smo vero izpovedali skupaj z njim, v občestvu z njim. Vero izgovarjamo tudi pri vsaki praznični maši, vsako nedeljo. Zvestobo veri izpovedujemo v naših delih, pri naših dejanjih, v našem vsakdanjem življenju,« je dejal Kozinc. Spomnil je na čestitke v tedniku Družina, ki so jih ob imenovanju za škofa v začetku marca novemu škofu napisali razni ljudje. Njemu je ostala v spominu čestitka duhovnika, ki mu je zaželel »obilje Svetega Duha. Ne le, da bo uspešno delal, ampak da bo postal mučenec, da bo postal Kristusova priča.« Tega, kar je duhovnik zaželel novemu škofu, si želimo tudi vsi mi, najprej zase, je dejal Kozinc: »Da bi bili prepričljive priče Gospoda, da bi upali dati svoje življenje za Gospoda.«

Kozinc je poudaril, da nam Božji Duh daje gotovost, da enako, kakor je delal v Kristusu, enako dela v meni in po nas. »Izkušnje Gospodovega vstajenja, vsakodnevnega ob zakramentih, Božji besedi, ob delih, ki jih opravljamo, po naravi, dogodkih in ljudeh, se je treba vedno znova spominjati, da nas strah ne bi uničil v naših stiskah. Po Božji dobroti smo bili vcepljeni v Kristusovo telo, nismo več sami: nihče ne trpi sam zase in nihče se ne veseli sam zase. Brez občestva nihče ne more trpeti, nihče se ne more veseliti.« Snidenje občestva, praznovanje Očetovega veselja nad otroki je liturgija, je dejal Kozinc: »Dragi duhovniki in škofje, kolikokrat smo praznovali pri našem Nebeškem Očetu! Pri vsaki maši, vsak dan prihajamo k Nebeškemu Očetu. Tudi po zapovedi Jezusa Kristusa, ki pravi: 'To delajte v moj spomin', smo kdaj k Njemu prihajali polomljenih teles, morda polomljenega srca, naj bo zaradi greha ali ljubezni, ampak Nebeški Oče se nas vedno veseli, v Duhu nas nenehno vodi in oživlja s svojim življenjem.« (več iz nagovora v tiskani Družini).

Po nagovoru so zbrani zapeli še Magnificat ter prejeli božji blagoslov. Škofovsko posvečenje novega škofa bo prihodnjo nedeljo, 30. maja, v cerkvi v Gornjem Gradu.


FOTO: Jože Potrpin


Besedilo obreda izpovedi vere v celoti: 

IZPOVED VERE:

Jaz, Maksimilijan Matjaž, izbrani škof celjski, verujem s trdno vero in priznavam vse in posamič, kar obsega veroizpoved, namreč: Verujem v enega Boga ... (molitev veroizpovedi)

S trdno vero tudi verujem vse tisto, kar vsebuje napisana in izročena Božja beseda in kar Cerkev bodisi s slovesno odločitvijo bodisi z rednim in vesoljnim učiteljstvom predlaga za verovanje kot od Boga razodeto. Zato trdno sprejemam in se bom držal prav vsega, kar glede verskega ali nravnega nauka Cerkev dokončno določi.

Poleg tega z versko poslušnostjo volje in razuma sprejemam nauke, ki jih izrečeta bodisi rimski papež bodisi zbor škofov, ko nastopata kot avtentična učitelja, četudi nimata namena teh naukov dokončno razglasiti.


Prošnje za vse potrebe so prebrali laiki iz različnih koncev celjske škofije FOTO: Jože Potrpin

PRISEGA ZVESTOBE OB SPREJEMU ŠKOFOVSKE SLUŽBE

Jaz, Maksimilijan, povišan na škofijski sedež v Celju, bom Katoliški cerkvi in rimskemu papežu, njenemu najvišjemu pastirju, Kristusovemu namestniku, nasledniku blaženega apostola Petra v službi prvenstva in glavi zbora škofov, ostal vedno zvest.

Pokoren bom svobodnemu izvajanju prvenstvene oblasti papeža v vesoljni Cerkvi. Skrbno bom pospeševal in branil njegove pravice in njegovo oblast. Posebne pravice in naloge poslancev rimskega papeža, ki delujejo v imenu najvišjega pastirja, bom priznaval in upošteval.

Apostolske naloge, zaupane škofom, to je Božje ljudstvo učiti, posvečevati in voditi, bom skrbno izvajal z največjo marljivostjo v hierarhičnem občestvu z glavo zbora škofov in njegovimi udi.

Čuval bom edinost vesoljne Cerkve, zato se bom vestno trudil, da se bo zaklad vere, ki so ga izročili apostoli, ohranjal čist in celovit, in da se bodo vsem posredovale in razlagale resnice, ki se jih je treba držati in jih prenašati v nravi, kakor je to predložilo cerkveno učiteljstvo. Tiste, ki se motijo v veri, bom sprejemal z očetovskim duhom in si bom na vso moč prizadeval, da bodo dospeli do polnosti katoliške resnice.

Ozirajoč se na podobo Kristusa, najvišjega in večnega duhovnika, bom pobožno in sveto deloval, in služenje, ki mi je zaupano, tako izvajal, da bom iz vse duše postal zgled za čredo, da bom mogel vernike potrjevati pri doseganju krščanske popolnosti.

Držal se bom ureditve, ki je skupna celotni Cerkvi, in jo pospeševal; ravnal se bom po vseh cerkvenih zakonih, posebno tistih, ki so v Zakoniku cerkvenega prava. Vselej bom budno pazil, da se ne bodo prikradle zlorabe, zlasti glede službe besede in obhajanja zakramentov.

Zavzeto skrb bom posvečal upravljanju časnih dobrin Cerkve, najbolj tistih, ki so pridobljene za opravljanje bogoslužja, za pošteno podpiranje duhovščine in drugih sodelavcev, pa tudi za delovanje svetega apostolata in dobrodelnost.

Pri opravljanju meni zaupane službe bom s posebno ljubeznijo spremljal vse duhovnike in diakone, vestne sodelavce škofovskega reda, pa tudi redovnike in redovnice, ki so soudeleženi pri enem in istem poslanstvu. Prav tako bom kar najbolj skrbel za pospeševanje svetih poklicev, da bo v vsej Cerkvi ustrezno zadoščeno duhovnim potrebam.

Laikom lastno dostojanstvo in njihovo vlogo pri poslanstvu Cerkve bom priznaval in spodbujal. Misijonsko delovanje za pospeševanje evangelizacije narodov bom podpiral z veliko skrbnostjo. 

Če bom poklican na koncile in na druga legitimna zborna dejanja, se jih bom, če ne bom zadržan, osebno udeležil ali se ustrezno odzval.

Ob določenih časih, ali kadar bo dana priložnost, bom podal Apostolskemu sedežu poročilo o svoji pastoralni službi; njegova naročila in nasvete pa bom pokorno sprejemal in obenem z veliko vnemo izpolnjeval.

Tako mi Bog pomagaj in njegovi sveti evangeliji, ki se jih s svojimi rokami dotikam.


 FOTO: Jože Potrpin



 FOTO: Jože Potrpin


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh