Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duhovniki pogrešajo izginuli grafit

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 10. 2016 / 09:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Duhovniki pogrešajo izginuli grafit

Neobičajna poslikava prikazuje papeža Frančiška, ki igra »križce in krožce« z mirovnim simbolom.

V bližini Vatikana je bil minuli teden za krajši čas na ogled neobičajen grafit: prikazoval je papeža Frančiška med igro »križci in krožci« z mirovnim simbolom. Umetnino so že istega dne, ko je bila odkrita, v rekordnem času očistili rimski komunalni delavci – po navedbah italijanskega časnika Corriere della Sera tudi na žalost nekaterih duhovnikov. »Napaka je bila, da so grafit odstranili, res žalostno«, časnik navaja besede duhovnika Ameriga Cianija. Protest proti hitremu izginotju poslikave se je razširil tudi po družbenih medijih, kjer se je minuli četrtek kmalu pojavila fotografija zidne umetnine.



Grafit prikazuje švicarskega gardista, ki opazuje ulico, medtem ko papež Frančišek stoji na lestvi in nad izložbenim oknom na zidu stavbe v četrti Borgo Pio v neposredni bližini Vatikana slika svojo različico igre »križci in krožci«. Papež je na zid pravkar v eni vrsti narisal še tretji simbol miru v rdeči barvi.

Kot je pojasnil avtor poslikave, 42-letni ulični umetnik Mauro Pallotta, je želel z grafitom ljudem pokazati, kako si »papež resnično neutrudno prizadeva za mir«. Švicarski gardist na straži predstavlja vse močnejšo »kulturo prepovedi proti pravilnemu in dobremu« v svetu. V papežu umetnik vidi »karizmatičnega človeka, ki je veri približal tudi številne dvomljivce in nevernike«.



Pallotta, ki ga nekateri imenujejo tudi »rimski Banksy«, je že leta 2014 vzbudil pozornost z grafitom papeža v četrti Borgo Pio. Njegovo prvo delo prikazuje Frančiška kot supermana. Obe sliki je umetnik najprej ustvaril na papirju, nato pa ju prenesel na zid rimske zgradbe. Kopijo svetega očeta kot supermana je po lastnih navedbah med splošno avdienco nekoč izročil tudi papežu Frančišku. Papež se je podobe vidno razveselil, vendar je ni komentiral.

Vir: kath.net / Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh