Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvorišče za pogane tudi v Sloveniji?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 14. 01. 2016 / 11:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dvorišče za pogane tudi v Sloveniji?

Slovenski veleposlanik v Vatikanu želi projekt udejaniti tudi v domovini.

Vatikan je pred 24 leti priznal samostojno državo Slovenijo. Slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu, Tomaž Kunstelj, je v pogovoru za Radio Ognjišče ocenil, da so odnosi med državama dobri, prizadevajo si tudi za rešitev odprtih vprašanj. Osebno pa v svojem mandatu v Sloveniji želi udejaniti projekt »dvorišče poganov«, pobudo za dialog med vernimi in nevernimi v pristojnosti Papeškega sveta za kulturo, ki je projekt doslej izvedel že v več državah.

Po mnenju veleposlanika Kunstlja je bilo lansko leto tisto leto, ko je bilo med Svetim sedežem in državo Slovenijo nekaj dobrih stikov, vključno z obiskom predsednika slovenske vlade pri papežu Frančišku in kardinalu Parolinu, prihajalo naj bi do napredka v odnosu med katoliško Cerkvijo in Republiko Slovenijo. Kot je pojasnil veleposlanik, je o konkretnih podrobnostih težko govoriti, ker so različni resorji vključeni v iskanje rešitev, ob tem pa se je potrebno zavedati, da se dnevno v Sloveniji izvaja zelo veliko projektov, ki dokazujejo, da so odnosi med državo in Cerkvijo dobri. Vsa vprašanja, ki so še odprta ali se kažejo kot možnost težav, pa je potrebno reševati. Vendar je tega neprimerno manj kot tistega, kar je dobro utečeno na področju kulture, šolstva, zavarovanja duhovnikov in obnavljanja kulturne dediščine, je prepričan Kunstelj.

Slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu si želi, da bi mu uspelo v Sloveniji udejaniti projekt Cortile dei gentili (dvorišče za pogane). Dialog med vernimi in nevernimi je pobuda Papeškega sveta za kulturo, ki je bila doslej izvedena že v več državah. Kunstelj poudarja, da pri tem projektuu ne gre za poenotenje za vsako ceno, ampak predvsem za dialog in razumevanju med ljudmi, ki različno gledajo na svet in bivajo v skupni državi. »Mislim, da je to zavedanje skupnega doma pomembno za vse v slovenskem prostoru, in če kaj, potem je lahko tudi ta projekt koristen prispevek k boljšemu ali složnejšemu življenju v Sloveniji.«

Veleposlanik Kunstelj je za Radio Ognjišče spregovoril tudi o ponedeljkovem sprejemu pri papežu, ko je sveti oče nagovoril celoten diplomatski zbor, ter o sprejemu pri malteškem viteškem redu, kjer je bila rdeča nit srečanja prav tako soočanje z migrantsko krizo.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh