Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Epidemija je stiske še poglobila

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 10. 2020 / 11:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2020 / 11:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Epidemija je stiske še poglobila

Epidemija je stiske še poglobila

Ob jubileju Nadškofijske karitas Maribor: v 30 letih za več kot 17 milijonov € pomoči.

Nadškofijska karitas maribor je nastala 12. oktobra 1990. FOTO: FB Nadškofijska karitas Maribor

Za dobrih 17 milijonov evrov pomoči (največ, več kot 1,8 milijona €, leta 2008), 6500 ton hrane, 790 ton oblačil, 400.000 kosov šolskih potrebščin. Morda statistika zveni suhoparno, a najbolj verodostojno odseva 30-letni trud in prizadevno delo Nadškofijske karitas Maribor, ki je bila 12. oktobra 1990 ustanovljena kot ena prvih po nastanku Slovenske karitas. Danes združuje 92 župnijskih Karitas z okrog 1200 prostovoljci, ki skupaj opravijo 80.000 ur prostovoljnega dela (v zadnjih 15 letih kar 1.123.438 ur).

Vse večje razslojevanje

Po besedah predsednika Nadškofijske karitas Maribor Branka Mačka nudijo letno materialno ali psihosocialno pomoč okrog 22.000 ljudem. »Če smo v prejšnjem desetletju zaznavali socialno izključenost, nevidno revščino, je zdaj prepoznati vse večje razslojevanje, nove stiske v odnosih in nove oblike odvisnosti. Letošnja epidemija novega koronavirusa je stiske posameznikov, družin, otrok, ostarelih, bolnih, invalidov in odrinjenih na rob še poglobila. Izolacija, razdalja, nasprotujoče si informacije, negotovost so močno udarile najbolj šibke,« je poudaril Maček.


Letno nudijo materialno ali psihosocialno pomoč okrog 22.000 ljudem. FOTO: FB Nadškofijska karitas Maribor


Psihosocialna stiska

Letos je do konca septembra v okviru njihove sprejemno-informacijske in svetovalne pisarne pomoč v obliki hrane, oblačil, higienskih pripomočkov, informiranja in svetovanja prejelo 3882 ljudi. »Po epidemiji opažamo, da je veliko rednih in novih prosilcev za pomoč, pa tudi takih, ki so se vrnili po dveh, treh letih, poleg materialne izpostavilo tudi močno psihosocialno stisko,« je – tudi ob robu akcije Covid-19 z zbiranjem pomoči za družine v stiski – izpostavil Maček. Na Karitas se vse bolj obračajo posamezniki ali družine v stiski ob izgubi zaposlitve, delavci na čakanju, zaposleni z minimalnim dohodkom.

Več kot 11.000 prostovoljcev

Pomembno vlogo na lokalni ravni je poudaril tudi generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič in izpostavil velik prispevek Nadškofijske karitas Maribor pri pomoči brezdomcem, delovanje njene Ljudske kuhinje in projekt Donirana hrana. »Samo na lokalni ravni so naši sodelavci resnično v stiku s potrebami ljudi v stiski, njihovo življenje vidijo od blizu in lažje ocenijo njihove potrebe,« je pojasnil Tomažič. V vseh župnijskih karitas danes deluje več kot 11.000 prostovoljcev, med katerimi jih je več kot 2500 mlajših od 30 let.


Sodelovanje in skupen nastop

»Že od začetka si je Nadškofijska karitas Maribor prizadevala podajati roko drugim humanitarnim organizacijam in z njimi sodelovati v dobro človeka, ki so ga prizadele raznovrstne nesreče in preizkušnje. V tem našem prostoru, v katerem so dostikrat v ospredju interesi posameznika, sta sodelovanje in skupen nastop tista dodana vrednost, ki lahko prispeva k temu, da je pomoč hitra, kakovostna in res doseže tistega, ki jo najbolj potrebuje,« je dejal mariborski nadškof metropolit in predsednik Slovenske karitas msgr. mag. Alojzij Cvikl.

Odpovedana akademija

Nadškofijska karitas Maribor bi morala 30-letnico delovanja obeležiti tudi z današnjo slovesno zahvalno sveto mašo in akademijo v Slomškovi dvorani, vendar je bila zaradi epidemiološkega stanja primorana akademijo odpovedati, hkrati pa spodbuditi podpornike, naj zahvalno mašo ob 16. uri spremljajo prek Exodus TV z živo ali po facebooku. »30 let solidarnosti in dobrote. Hvala vam za vsak dar; čas, ki ste ga darovali kot prostovoljci, sodelavci; zaupanje, ki smo ga bili deležni ob pomoči v vaši stiski,« poudarjajo na Nadškofijski karitas Maribor.


Branko Maček: Izolacija, razdalja, nasprotujoče si informacije, negotovost so močno udarile najbolj šibke. FOTO: FB Nadškofijska karitas Maribor


Akcija »Covid-19«

Pošljite SMS s ključno besedo DAR5 na 1919 in darovali boste 5 € za družine v stiski. Podatki za nakazilo: TRR – IBAN SI 56 0417 3000 1196 398; naslov: Nadškofijska karitas Maribor, Strossmayerjeva 15, 2000 Maribor; BIC: KBMASI2X; koda namena: CHAR Covid-19; referenca: SI00 291441.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh