Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Indija: nov dnevni rekord koronaokužb in smrtnih žrtev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 04. 2021 / 09:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2021 / 12:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Indija: nov dnevni rekord koronaokužb in smrtnih žrtev

Indija: nov dnevni rekord koronaokužb in smrtnih žrtev

Kljub nesoglasjem iz preteklosti velika solidarnost Pakistana.

FOTO: Vatican Media

V Indiji so okužbe z novim koronavirusom po zadnjih podatkih zahtevale več kot 200.000 smrtnih žrtev, od tega skoraj 3.300 v zadnjem dnevu, kar je v enem dnevu doslej največ, poroča STA. V zadnjih 24 urah so zabeležili še 360.000 novih okužb, kar je največji dnevni prirast okužb na svetu. Skupaj so v državi z 1,3 milijarde prebivalcev potrdili 18 milijonov okužb, od tega samo v tem mesecu šest milijonov.

Zaradi silnega porasta okužb, ki ga delno pripisujejo novi različici virusa, delno pa množičnim političnim in verskim dogodkom, v indijskih bolnišnicah primanjkuje postelj, zdravil in kisika. Posebej hudo je v prestolnici New Delhi, kjer ljudje umirajo pred prenapolnjenimi bolnišnicami. Pogosto si morajo eno posteljo deliti po trije bolniki, poleg tega pa bolnišnicam kritično primanjkuje kisika.

Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije so indijsko dvojno mutirano različico koronavirusa zabeležili v najmanj 17 državah po svetu. O največ primerih poročajo iz Indije, Združenega kraljestva, ZDA in Singapurja. Različica zaenkrat ne velja za skrb zbujajočo, kar pomeni, da se ne zdi nevarnejša od prvotne različice koronavirusa. V omenjeni organizaciji ob tem poudarjajo, da so nujno potrebne nadaljnje raziskave glede te in drugih različic, ki krožijo v Indiji, da bi ugotovili vpliv na prenosljivost virusa, potek bolezni in tveganje za vnovično okužbo.

Pakistan izkazuje solidarnost Indiji

Kljub številnim ranam iz preteklosti sporočilo bližine Indiji pošiljajo tudi iz Pakistana, pa poroča italijanska katoliška agencija AsiaNews. Pakistanske oblasti so zaskrbljene zaradi hitrega širjenja okužb v sosednji državi. V zadnjih dneh se je izražanje pomoči izkazalo v različnih oblikah, z delitvami ključnika #PakistanstandswithIndia na družbenih omrežjih. Mnogi posamezniki v objavah sporočajo, da vsak dan molijo za konec epidemije.

Svojo bližino indijskemu narodu so javno izrazili tudi številni znani Pakistanci, tamkajšnji politični aktivisti in vladni uradniki, med drugim tudi predsednik pakistanske vlade Imran Khan.

V Pakistanu so ob izkazovanju solidarnosti Indiji zaskrbljeni, da bi hitro naraščanje okužb prestopilo mejo, zato so v vseh večjih mestih v državi mobilizirali vojaške sile, ki skrbijo za dosledno upoštevanje protikoronskih ukrepov.

14 smrti med katoliškimi duhovniki v štirih dneh

Kot poroča spletni portal Vatican News, okužbe s koronavirusom množično sejejo smrt tudi med indijskimi katoliškimi duhovniki. V zadnjem mesecu dni je umrlo najmanj dvajset duhovnikov, ob čemer so kar štirinajst smrtnih primerov zabeležili v dneh med 20. in 23. aprilom.

Zadnja zabeležena smrtna žrtev koronavirusne bolezni med duhovniki je oče Lijo Thomas iz nadškofije Nagpur. 38-letni duhovnik je umrl 23. aprila v bolnišnici v Chandrapurju v zvezni državi Maharashtra, ki je eno najbolj prizadetih območij v tej epidemiji. Visoko smrtnost zaradi koronaokužb v Indiji beležijo tudi ženske redovne skupnosti.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh