Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga o klarisah v Sloveniji

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 30. 05. 2019 / 10:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2019 / 12:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Knjiga o klarisah v Sloveniji

Ana Lavrič in Damjan Hančič sta uredila zajetno knjigo Odsev Luči, ki je posvečena štiridesetletnici oživitve Klarine karizme v Sloveniji.
Ana Lavrič in Damjan Hančič sta uredila zajetno knjigo Odsev Luči, ki je posvečena štiridesetletnici oživitve Klarine karizme v Sloveniji.

Pred štiridesetimi leti, leta 1978, so prišle v Nazarje sestre klarise. Danes živijo, molijo in delujejo v Sloveniji tri skupnosti, v Nazarjah, Dolnicah v Ljubljani in v Turnišču.

Karizma sv. Klare Asiške

Uvodoma je v knjigi Odsev Luči objavljeno razmišljanje kardinala Franca Rodeta in zahvala s. M. Katarine Ambrož.

Anton Štrukelj piše o Jezusu Kristusu kot absolutnem Gospodarju zgodovine, p. Anton Nadrah o posvečenem življenju in redovništvu, sestre klarise pa o kontemplativnem redovništvu.

Karizmi sv. Klare Asiške so namenjeni štirje prispevki. Objavljeno je besedilo Josepha Ratzingerja, papeža Benedikta XVI., o Klari, »molčeči besedi« življenja za Cerkev. P. Metod Benedik je prikazal sv. Klaro Asiško in njeno karizmo, sestre klarise značilnosti karizme sv. Klare, p. Viktor Papež pa piše o »evangeljskem uboštvu«, srčiki Klarine karizme in redovnih Vodilih.

Bogastvo duha v redovništvu

Pod naslovom Bogastvo duha v redovništvu so objavljeni trije prispevki. Marija Stanonik je osvetlila vlogo redovništva za ohranjanje krščanske redovne kulture pri Slovencih. Damjan Hančič piše o opravljanju duhovnih in redovnih opravil v samostanih klaris na Kranjskem. Matjaž Barbo je raziskal glasbo v liturgiji in duhovnosti sv. Frančiška in sv. Klare.

Pod naslovom Klariški spev večne ljubezni Marija Stanonik piše o duhovni poeziji oziroma liturgičnih besedilih za petje (adventnih, božičnih, postnih in velikonočnih pesmih).

Sledi večne lepote

Pod naslovom Sledi večne lepote je Anamarija Stibilj Šajn prikazala likovno opremo sakralnih prostorov sester klaris.

Irena Čuk piše o poslikavah v samostanu sester klaris v Turnišču.

Ana Lavrič je raziskala nekdanje samostane klaris na Slovenskem in njihovo umetnostno dediščino (Mekinje, Koper, Celje, Šentvid ob Glini, Škofja Loka, Gorica, Ljubljana).

Na koncu so sestre klarse prikazale svoje življenje in poslanstvo danes, najprej po svetu, potem še v Sloveniji. Opisale so svoje duhovno življenje: dnevni red, molitev, spokornost in delo.

Knjigo je izdal Samostan Brezmadežne sester klaris iz Nazarij.

Preberite tudi:

»Pokažite slovenskemu narodu pot h Kristusu«
Ob 40-letnici vrnitve sester klaris v Slovenijo slovesno v Nazarjah.

Korenitost privlači
Ob 40. obletnici vrnitve sester klaris v Slovenijo


Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh