Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komentar: Nekaj naukov (ne)iskrene afere

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 29. 01. 2021 / 06:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2021 / 10:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komentar: Nekaj naukov (ne)iskrene afere

Komentar: Nekaj naukov (ne)iskrene afere

Ob »aferi Iskreni« se je rodil upor, okrepljene so pobude za resnično enakopravnost.

Avtor komentarja je Bogomir Štefanič, pisec in urednik Družbe in Slovenskega časa. FOTO: Tatjana Splichal



V vsaki stvari je nekaj dobrega
, pravi modrost, ki se ne ustavi pri jadikovanju nad težkimi razmerami, temveč poskuša iz njih potegniti koristna spoznanja za prihodnja ravnanja. Tak zdravorazumski prijem velja uporabiti tudi pri zdaj že razvpiti »aferi Iskreni«, tej novi epizodi politično-medijske nadaljevanke o zlorabah vseh vrst v prizadevanju za menjavo pri oblastnem krmilu.

Prvo spoznanje je seveda povezano z denarjem – javnim denarjem. V 30 letih samostojne države se je vzpostavil (bolje: iz prejšnjih časov ohranil) sistem prelivanja tega denarja večinsko na račune tistih nevladnih organizacij, ki so nazorsko in kadrovsko blizu ali pa celo scela zlizane s političnimi odločevalci kontinuitetnega porekla. Šlo je za javnofinančni sistem ohranjanja in razvijanja privilegijskih izročil, ki se ga ni smelo postaviti pod vprašaj. In ko je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v duhu prav teh, enakih možnosti na razpisu za blaženje epidemijskih socialnih stisk v programih krščansko usmerjenega Zavoda Iskreni prepoznalo kakovost, ki jo velja podpreti z javnim denarjem, je zabučalo. Kajti ne gre samo za 130.000 evrov, ki jih zavod dobiva na tem razpisu, temveč gre za precejšnjo razpoko, ki bi lahko v prihodnosti, ko pluralnost pri dodeljevanju javnega denarja ne bo več izjema, temveč pravilo, omajala sistem privilegijev »bolj enakih med enakimi«. Ko torej te dni slišite zaklinjanje, da kritike razpisnega uspeha Zavoda Iskreni, s katerim je bil kot družbenik in prostovoljec do nastopa sedanje funkcije povezan minister za delo, vodi iskrena skrb za zmanjševanje korupcijskih tveganj, vedite, da je to neiskreno aferaštvo, pod katerim pa se skriva še kako iskren bes zaradi krhanja javnofinančnega monopola.

Iz tega spoznanja sledi še en finančni nauk, čisto konkretno pa se dotika vsakega davkoplačevalca, ki mu je iskreno mar za krepitev v krščanstvu utemeljene civilne družbe. Ni namreč vseeno, komu oziroma ali sploh komu namenjate tisti drobec (po novi ureditvi en odstotek) dohodnine, ki ga lahko po lastni presoji donirate upravičenim nevladnim organizacijam. Če ste doslej to možnost puščali vnemar, je zdaj pravi čas, da dohodninsko donacijo usmerite k preverjeno koristnim ustanovam, kot je Zavod Iskreni (ali pa so škofije, redovne skupnosti, katoliški vzgojno-izobraževalni zavodi, skavti …).

Tretji nauk »afere Iskreni« lahko ponazorimo z besedami, ki jih je nekoč v naslov uvodnika Slovenskega časa zapisal publicist Igor Grdina: Dovolj je dovolj, preveč je pa preveč. Obtožbe na račun ministra za delo in Zavoda Iskreni so prav iz jasnega spoznanja, da so šli izključevanje, nepriznavanje načela pluralnosti, politikantske zlorabe (npr. v obliki interpelacije zoper ministra Janeza Ciglarja Kralja) in medijska napihovanja v tej zgodbi absolutno čez rob sprejemljivega, sprožile doslej (pre)redko viden solidarizacijski učinek ne le v katoliškem občestvu, temveč pri vsakem poštenem opazovalcu. V podporo diskreditiranim je stopil širok krog ustanov (Komisija Pravičnost in mir pri SŠK, Zbor za republiko, pobuda Prebudimo Slovenijo …) in še širši krog posameznikov. Če so iniciatorji afere pričakovali, da bo njen sad ustrahovano utišanje drugače mislečih, so se krepko ušteli: od spodaj navzgor se je rodil upor, okrepljene so pobude za resnično enakopravnost.

Izbor navedenih naukov je seveda subjektiven in še zdaleč ne izčrpen. Dobronamerno kritični bralci so vabljeni, da ga dopolnjujejo in na podlagi lastnih spoznanj skozi konkretne državljanske poteze (kot so volilne, medijske, podporne in še kakšne izbire) prispevajo svoj nenadomestljiv delež za bolj demokratično in pluralno prihodnost slovenske države, kjer se »afera Iskreni« ne bi mogla zgoditi. Ali ne bi bilo to najlepše darilo za njen letošnji 30. rojstni dan?
_ _ _

*Komentar je bil najprej objavljen v tedniku Družina (5/2021).*

*Družina na facebooku TUKAJ.*

*Družina na twitterju TUKAJ.*
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Komentar: O (ne)konstruktivnosti

Komentar: Apokalipsa? Ne (še).

Komentar: Vsak je dobrodošel!

Komentar: S pogumom do miru

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh