Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Malteški vitezi: Silvano Tomasi bo nasledil kardinala Becciuja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 11. 2020 / 11:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2020 / 12:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Malteški vitezi: Silvano Tomasi bo nasledil kardinala Becciuja

Papež je novoimenovanega kardinala izbral za svojega posebnega odposlanca.

Silvano Tomasi na srečanju s papežem FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je novoimenovanega kardinala, 80-letnega Silvana Mario Tomasija, imenoval za novega posebnega odposlanca pri Suverenem redu malteških vitezov, so včeraj sporočili iz Vatikana. Po odstopu 72-letnega kardinala Giovannija Angela Becciuja je sveti oče vse naloge, povezane z omenjenim viteškim redom, zaupal Tomasiju.

Novi odposlanec bo sodeloval pri zaprisegi novega velikega mojstra 8. novembra letos in bo pristojen za vsa vprašanja glede odnosov med Svetim sedežem in malteškim viteškim redom. Papež je Tomasija prosil, naj med vitezi ostane do konca izvajanja njihove reforme reda, oz. vsaj tako dolgo, dokler se bo zdelo, da je redu lahko v kakršno koli pomoč. Papež je pred kratkim oznanil, da bo Tomasiju skupaj s še dvanajstimi duhovnik vesoljne Katoliške cerkve 28. novembra slovesno podelil kardinalski naziv.

Izkušen vatikanski diplomat

Redovnik iz severne Italije je izkušen vatikanski diplomat. Deloval je kot nuncij v Etiopiji, Eritreji in Džibutiju, od leta 2003 pa kot stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi. Po upokojitvi leta 2016 je izvedenec za migracije sodeloval pri vatikanskem uradu za razvoj in človekove pravice.

Tomasijev predhodnik kot papeški odposlanec pri malteškem viteškem redu, kardinal Becciu, je konec letošnjega septembra zaradi finančne afere odstopil s položaja prefekta vatikanske Kongregacije za zadeve svetnikov, obenem se je tudi odpovedal svojim kardinalskim pravicam. Kako naj bi to vplivalo na njegovo vlogo papeškega odposlanca, sprva ni bilo jasno.

8. novembra volitve novega kanclerja

V začetku oktobra je veliki kancler reda, Albrecht Freiherr von Boeselager, nakazal, da zaradi Becciujevega odstopa računa na zamudo pri udejanjanju internega projekta reforme. »Od Svetega sedeža še nismo prejeli novice, kako položaj kardinala Becciuja vpliva na naš red,« je kancler dejal v pogovoru za spletni portal Crux. Dokler je to nejasno, pa ni mogoče reči ničesar določenega. Nekateri deli novih pravil viteškega reda potrebujejo potrditev s strani Svetega sedeža, je pojasnil veliki kancler, in za to je bil doslej pristojen kardinal Becciu.

Papež Frančišek je po sporu med Vatikanom in malteškimi vitezi Becciuja imenoval za posebnega odposlanca pri omenjenem viteškem redu, da bi, kot je pojasnil sveti oče, spodbudil spravo med člani reda. Sprememba pravil, za katero si že doglo prizadevajo, še ni zaključena, poleg tega pa naj bi na skupščini, ki se v Rimu začne 7. novembra, izvolili novega velikega mojstra. Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, ki je nazadnje opravljal vodstvene naloge reda, je umrl 29. aprila letos.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh