Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Medijske obtožbe proti kardinalu Maradiagi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 12. 2017 / 11:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Medijske obtožbe proti kardinalu Maradiagi

Medijske obtožbe proti kardinalu Maradiagi

Papež Frančišek: »Žal mi je za vse zlo, ki so ti ga povzročili.«

Po medijskih obtožbah o poneverbi večjih vsot denarja je papež Frančišek v telefonskem pogovoru kardinalu Oscarju Andresu Rodriguezu Maradiagi iz Hondurasa zagotovil svojo podporo in bližino. Mediji so pretekli teden poročali, da naj bi kardinal Maradiaga prejemal večje vsote denarja s strani Katoliške univerze v Hondurasu, katere kancler je. V pogovoru za Suyapa TV, televizijsko postajo katoliške Cerkve v Hondurasu, je kardinal vse obtožbe odločno zavrnil kot zlonamerno obrekovanje.



Kardinal Maradiaga je eden izmed papeževih svetovalcev v svetu K9, ki svetemu očetu pomaga pri izvajanju reform v rimski kuriji. V televizijskem pogovoru je pojasnil, da z vseh strani prejema izraze podpore, tudi od nekatoličanov. Razkril je tudi, da ga je po telefonu poklical papež Frančišek in mu dejal: »Žal mi je za vse zlo, ki so ti ga povzročili, toda ne skrbi.« Kardinal mu je po lastnih navedbah odvrnil: »Vaša svetost, povsem miren sem – miren, ker sem z Jezusom, ki pozna vse skrivnosti človeških src.«

Obtožbe proti honduraškemu kardinalu so se začele s preiskavo časnikarja italijanskega L’Espressa, Emiliana Fittipaldija, in njegovim poročilom o nepravilni porabi več tisočev evrov, ki naj bi jih kardinalu izplačevala Katoliška univerza v Hondurasu. Po poročanju L'Espressa naj bi Maradiaga s strani univerze več let vsak mesec prejel 35.000 evrov in denar vlagal v londonska podjetja, vse premoženje pa naj bi nato »čudežno izginilo«. Kardinal obtožbe vrača in trdi, da časnikar nima »prave poklicne etike« in verodostojnosti ter da skuša na nečasten način priti do zaslužka.

Kardinal zatrjuje, da so te novice »lanski sneg«, saj naj bi jih že leta 2016 anonimno širil nekdanji uslužbenec univerze, ki je bil z delovnega mesta odpuščen zaradi nepoštenega upravljanja univerzitetnih skladov. Kardinal pojasnjuje, da profesionalna deontologija zahteva temeljito preverjanje virov pred objavo kakršnih koli obtožb proti kateri koli osebi, predvsem pa je treba obtoženemu najprej prisluhniti. Obrekovanje je greh, pa tudi kaznivo dejanje. Kardinal Maradiaga spominja, da denar, ki ga prejema, ni namenjen osebnim potrebam, ampak za pomoč ubogim, za zdravstveno oskrbo in podporo duhovnikom na podeželskih župnijah.

Vesti o morebitnem poneverjanju je že pred šestimi meseci prejel tudi papež Frančišek, ki je v ta namen v Honduras poslal posebnega odposlanca, argentinskega škofa Jorgeja Pedra Casaretta, ki naj bi zadevo raziskal. V božičnem nagovoru rimski kuriji je sveti oče obsodil spletke in nezvestobo med člani kurije.

Koordinator sveta kardinalov svetovalcev poskuša razumeti, kaj bi lahko botrovalo dejstvu, da so leto dni stare informacije zaokrožile po svetovnih medijih, le nekaj dni pred njegovim predlaganim umikom s položaja nadškofa v honduraški prestolnici Tegucigalpa. Napad nanj z lažnivimi škandaloznimi novicami je po njegovih besedah »napad na svetega očeta«, s strani »tistih, ki si ne želijo reforme rimske kurije«.

Glede umika z nadškofovskega položaja kardinal dodaja, da bo enako zadovoljen, če papež njegov odstop sprejme ali zavrne. »Škof sem že 39 let, od tega 25 let nadškof v Tegucigalpi. Možnost mirne upokojitve se mi zdi zelo mamljiva«, je v televizijskem pogovoru razkril kardinal Maradiaga.

Vir: www.vaticannews.va / Kathpress
Foto: vaticannews.va

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh