Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Brezjah maša ob obletnici papeževega obiska

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 16. 05. 2021 / 14:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 19:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Brezjah maša ob obletnici papeževega obiska

Na Brezjah maša ob obletnici papeževega obiska

Na trgu pred baziliko Marije Pomagaj je bila slovesna maša ob 25. obletnici obiska Janeza Pavla II.

Pozdravni nagovor rektorja bazilike Marije Pomagaj na Brezjah dr. p. Roberta Bahčiča. FOTO: Ivo Žajdela



V nedeljo, 16. maja, je bila na trgu pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah slovesna maša ob 25. obletnici obiska svetega papeža Janeza Pavla II.

Sveti papež Janez Pavel II. je Slovenijo prvič obiskal od petka, 17. maja, do nedelje, 19. maja 1996. Po prihodu in sprejemu na brniškem letališču je prvega romarja sveta pot najprej vodila k brezjanski Mariji Pomagaj, kamor je prispel kmalu po 17. uri.

Pred baziliko je ob množici vernikov papeža pozdravil rektor bazilike in gvardijan frančiškanskega samostana p. Ciril Alojz Božič. Papež je med drugim dejal: »Gojite globoko predanost Mariji, Materi in Kraljici Slovenije, na katero se obračate s tako lepim imenom Marija Pomagaj.«


Mašo je daroval apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich. FOTO: Ivo Žajdela


Papežev obisk na razstavi fotografij na 25 panojih v parku ob baziliki

25. obletnico obiska svetega Janeza Pavla II. so v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču Brezje obeležili s postavitvijo razstave fotografij na 25 panojih v parku ob baziliki. Pripravila jo je direktorica Romarskega urada Brezje dr. Andreja Eržen Firšt.

Jubileja so se spomnili tudi z mašo. Ta je bila v nedeljo, 16. maja, na trgu pred baziliko. Daroval jo je apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich. Na sebi je imel mašni plašč, ki ga je pred 25 leti nosil sv. papež Janez Pavel II.


Poljski ambasador je položil venec pred papežev spomenik pred baziliko. FOTO: Ivo Žajdela


Papež Janez Pavel II. je bil velika osebnost v zadnjem četrtletju 20. stoletja

V nagovoru je dejal, da vsak ve, da je bil papež Janez Pavel II. velika osebnost v zadnjem četrtletju 20. stoletja. »Je posebna vrednost, ki jo ima za poljski narod in kulturo.« Sam ga je velikokrat srečal in z njim obhajal mašo.

Spomnil je, da je bil sv. papež Janez Pavel II. velik človek in velik teolog, ki se je zelo zavzemal za mlade in za družine. »Vemo, da je bil sin ideologije, ki je ubijala ljudi in iz tega naroda je izšel. Bil je del vzhodnega ideološkega bloka.«

Dejal je, da je bil sv. papež Janez Pavel II. zelo pomemben za Slovenijo. »To, kar se je zgodilo tudi v Sloveniji, se je začelo z ljudstvom, z ljudmi, ki so dosegli, da so se začele stvari spreobračati. Z mednarodnega vidika sta pomembni dve stvari za narod v Sloveniji.

Nemčija in Sveti sedež, osebno sv. papež Janez Pavel II., sta si prizadevala in sta priznala novo realnost, neodvisnost Republike Slovenije. Čeprav je Slovenija odreagirala tako kot je, je izbrala tudi svojo pot na politični ravni in zavedati se mora, da je tudi del te svete poti, ki je Janez Pavel II.

Zelo dobro bi bilo analizirati in se po vesti vprašati, kako je šla ta pot neodvisnosti Republike Slovenije zadnjih trideset let.«


Papežev obisk na razstavi fotografij na 25 panojih v parku ob baziliki. FOTO: Ivo Žajdela


Resnični Jezusov učenec je tisti, ki živi v resnici

Spomnil je, da je Slovenija praznovala komaj pet let neodvisnosti, ko je sem prišel papež Janez Pavel II. »Bila je na začetku svoje poti in demokratičnosti, ki jo je izbrala svobodno.« Dejal je, da je bil sv. papež Janez Pavel II. zaljubljen v svobodo. »Vemo, da se svoboda lahko živi le v resnici, ta pa je tisto, kar je potrebno živeti. Resnični Jezusov učenec je tisti, ki živi v resnici. Ni dovolj samo živeti v resnici, v njej mora biti tudi posvečen.«


Eden od 25 panojev o papeževem obisku. FOTO: Ivo Žajdela


Poljski ambasador položil venec pred papežev spomenik pred baziliko

Pred mašo je poljski ambasador položil venec pred spomenik sv. papeža Janeza Pavla II., ki stoji pred baziliko.

Maše so se udeležili tudi minister za obrambo, državni sekretar, predsednik Državnega sveta, poslanka in župan Radovljice.

Papež je leta 1996 pri nas praznoval svoj 76. rojstni dan in se je ob tej priložnosti spomnil tudi pomembnih obletnic slovenskega naroda v povezavi s krščanstvom na Slovenskem: obeležitve 1250-letnice krščanstva na Slovenskem, 1200 let od oglejsko-čedadske sinode, ki je začrtala misijonsko in pastoralno delo med Slovenci južno od Drave, ter 1111 let od smrti slovanskega apostola sv. Metoda.


Spomenik sv. papeža Janeza Pavla II. pred brezjansko baziliko. FOTO: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh