Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najbolj strupene živali sveta

Za vas piše:
Barbara Mihelič
Objava: 13. 11. 2020 / 11:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2020 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najbolj strupene živali sveta

Najbolj strupene živali sveta

Spoznajte najbolj strupene živali na svetu!

Podrevnica. FOTO: Arhiv Mavrice.


Več sto živali lahko povzroči smrt človeka ali druge velike živali, vendar vse nimajo enako močnega strupa oziroma ga ne vbrizgajo enake količine. Nekateri strupi povzročijo smrt v trenutku, nekateri pa sami po sebi niso tako nevarni, a povzročajo tako neznosne bolečine, da žrtev zaradi njih pade v šok in umre.

Katera žival je najbolj strupena na svetu, je zato skoraj nemogoče ugotoviti. Spoznali se bomo z najbolj strupenimi, čeprav nekatere niso še nikoli povzročile smrti človeka.

Pri nas

Med najbolj strupene živali, ki jih srečamo pri nas ali ob hrvaškem morju, uvrščamo gada in modrasa, a tudi ti dve kači sta resnično nevarni le majhnim otrokom, starejšim ali bolnim ljudem. Piki sršenov, os in čebel so boleči, a nevarni le ljudem, ki so na te strupe alergični oziroma jih piči več živali naenkrat.

Na morju se lahko srečamo še s črno vdovo ali pod morsko gladino nehote pohodimo ali primemo ribo pajka in škarpeno. A tudi tovrstne nezgode se ponavadi končajo le s hudimi bolečinami, da se zavarujemo proti strupom vseh omenjenih živali, pa so na voljo protistrupi.

Tudi pik škorpijonov iz naših krajev ni zelo nevaren, saj je približno tako močan kot pik ose. Večino najbolj strupenih živali srečamo na južni polobli in v morjih, zato ste doma lahko brez skrbi.

Meduza morska osa

V svetu prevladuje mnenje, da je ena najbolj strupenih živali meduza morska osa. Ne le, da ima enega najmočnejših strupov, ampak ta menda povzroča celo najhujše bolečine. Poleg tega so srečanja z njo v vodah okrog Avstralije in JV Azije zelo pogosta. K sreči je obramba pred njimi dokaj preprosta. Pomagajo že najlonske nogavice, ki preprečijo oprijem, obkladki s kisom in protistrup.


Meduza morska osa. FOTO: Arhiv Mavrice.

Polž marmornati stožčar

Najbrž ni človeka med nami, ki se ne bi razveselil pisane lupine morskih polžev. A v toplih morjih se skriva eno najbolj nevarnih bitij na svetu, pa tudi mnogi njegovi sorodniki niso dosti manj strupeni. Če s svojo nekaj centimetrov dolgo harpuno, ki jo uporablja za lov plena, prebode kožo, lahko povzroči smrt. Ena kaplja strupa lahko ubije kar 20 ljudi. Žal protistrupa zaenkrat še ni.

Modroobročasta hobotnica

Kdo bi si mislil, da je lahko ljubka, pisana hobotnica, ki je velika kot žogica za golf in živi v vodah Tihega oceana od Japonske do Avstralije, ena najbolj strupenih živali. Čeprav je njen ugriz neboleč, človek lahko umre v nekaj trenutkih. Ima dovolj strupa, da povzroči smrt 26 ljudi, zanj pa še vedno ni protistrupa.

Strupene ribe

Za najbolj strupeno ribo velja veščec, ki ima strupene bodice. Na drugo mesto se uvrščajo ribe napihovalke, ki imajo strupene nekatere organe in kožo. Z njo se največkrat zastrupi jo ribiči ali kuharji, ki želijo pripraviti japonsko specialiteto »fugu«.


Napihovalka. FOTO: Arhiv Mavrice.

Strupene kače

Med kačami so najbolj strupene vodne kače. Sledijo jim strupeni goži, kot so kobre, koralnice, mambe in krajti, ki imajo močne strupe, ki večinoma delujejo na živčni sistem in povzročijo hitro smrt. Za najbolj strupeno kopensko kačo velja Inland taipan iz Avstralije, ki bi s svojim strupom lahko pokončala sto ljudi, a je k sreči zelo plašna. Črna mamba slovi kot najbolj napadalna kača, kraljeva kobra in nekateri gadi pa nimajo tako močnega strupa, ampak ga vbrizgajo zelo veliko.


Modras. FOTO: Arhiv Mavrice.

V Živalskem vrtu Ljubljana si lahko ogledate kar nekaj strupenih živali: male drevesne žabe podrevnice, ptičje pajke in različne kače. Največ pozornosti gotovo pritege najbolj strupena kača v Evropi – modras.


Prispevek je bil najprej objavljen v novembrski izdaji revije Mavrica.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh