Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napadi na katoliške duhovnike v Nikaragvi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 07. 2018 / 09:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2018 / 11:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Napadi na katoliške duhovnike v Nikaragvi

Škofje bodo molili eksorcistično molitev k nadangelu Mihaelu.

V Nikaragvi se nadaljujejo napadi na katoliške duhovnike, protivladne protestnike pa oblegajo tamkajšnja policija in paravojaške enote. V luči nasilnih dogodkov zadnjih dni so se škofje v tej srednjeameriški državi odločili, da bodo molili eksorcistično molitev k nadangelu Mihaelu. 20. julij so razglasili za dan molitve in posta »kot dejanje pokore za onečaščenje, ki se v zadnjih mesecih izvaja proti Bogu«.

V nedeljo so nasilneži s streli napadli vozilo, v katerem je potoval škof Juan Mata Guevara iz škofije Esteli, ki je želel v mestu Nindiri ustaviti napad policije in paravojaških skupin. Škof v napadu ni bil ranjen, streli pa so uničili avtomobilske pnevmatike in stekla, ko je pojasnil tajnik Nikaragovske škofovske konference, Victor Rivas.

V sobotnem napadu na Nikaragovsko narodno avtonomno univerzo v Managui sta življenje izgubila dva študenta, 15 pa je bilo huje ranjenih. Nekateri protestniki so med begom poiskali zatočišče v cerkvi Božjega usmiljenja, kjer so oskrbeli ranjence, oboroženi napadalci pa so reševalcem preprečili dostop do svetišča in nanj celo streljali. Duhovniki se pritožujejo, da vlada sicer zagotavlja, kako spoštuje človekove pravice, kar pa iz njenih dejanj ni razvidno.

9. julija so kardinal Leopoldo Brenes Solorzano iz Manague in njegov pomožni škof Silvio Jose Baez ter nadškof Waldemar Stanislaw Sommertag, apostolski nuncij, s skupino duhovnikov poskušali zaščititi baziliko sv. Sebastijana v mestu Diriamba, v katero je vdrla podivjana provladna množica. Škof Baez in še najmanj en duhovnik sta bila ob tem ranjena, množica je napadla tudi časnikarje in jim odvzela snemalno opremo.

Škofje so v izjavi za javnost povedali, da se zatiranje in nasilje s strani provladnih paravojaških skupin nad prebivalstvom, ki se civilno upira, nenehno stopnjuje, kršene so temeljne človekove pravice. Skupine za zaščito človekovih pravic ugotavljajo, da je od začetka nemirov v letošnjem aprilu v Nikaragvi življenje izgubilo že najmanj 350 ljudi, več tisoč je bilo ranjenih. Protesti so se začeli zaradi reforme socialnega varstva, kasneje so se usmerili proti predsedniku Danielu Ortegi, ta pa se je na proteste odzval s silo.

Katoliška cerkev in človekoljubne organizacije v Nikaragvi vladi očitajo hudo kršenje človekovih pravic. Cerkev si prizadeva za »narodni dialog«, ki naj bi poiskal rešitev spora, vendar ga vedno znova prekinjajo nasilni napadi. Tamkajšnje cerkve že ves čas pomagajo pri oskrbi ranjenih protestnikov in podpirajo delo skupin za zaščito človekovih pravic. Duhovniki pozvanjajo s cerkvenimi zvonovi in krajevne prebivalce svarijo pred prihodom policije in paravojaških skupin. Nuncij nadškof Waldemar Sommertag vse udeležence poziva, naj se vrnejo za pogajalsko mizo.

Vir: Catholic Herald / Kathpress
Foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh