Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naravna pot do boljšega počutja

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 30. 08. 2018 / 12:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2023 / 11:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Naravna pot do boljšega počutja

Naravna pot do boljšega počutja

Do boljšega počutja vas lahko s svojim zdravilnim učinkom ponesejo zelišča, a jih je treba dobro poznati in pravilno uporabljati.

Do boljšega počutja vas lahko s svojim zdravilnim učinkom ponesejo zelišča, vendar jih je treba dobro poznati in pravilno uporabljati. Že samo nabiranje zelišč blagodejno vpliva na počutje in tudi na zdravje, saj se tako gibate na prostem, na svežem zraku v objemu narave.

Kako nabirati zdravilna zelišča?

»Kdor se bo z zdravilnimi zelišči začel ukvarjati popolnoma na novo, naj se najprej omeji na raziskovanje narave,« svetuje Maria Treben, strokovnjakinja za zelišča.

»Poskušajte poiskati zdravilne rastline na opisanih mestih, prepoznavajte jih in se na tak način seznanite z vašo bližnjo okolico. Kdor se ne zanese popolnoma na svojo presojo, se lahko udeleži kakšnega od zeliščarskih pohodov pod strokovnim vodstvom in tako nabere več praktičnih izkušenj. Pri tem ne gre toliko za ogrožanje lastnega zdravja kot za varstvo narave. Številne zdravilne rastline so zakonsko zaščitene, nekatera zelišča, ki so na videz povsem enaka zdravilnim, so za človeka nekoristna in jih zato ne smemo brez razloga trgati. Šele ko boste dosegli potrebno stopnjo gotovosti glede prepoznavanja rastlin, se lahko lotite nabiranja.«

Zakaj nabirati zdravilna zelišča?

Zakaj pa ne! Če se to sprašujete, jih verjetno ne poznate dobro. Jasno je, da ni dovolj vedeti le, da so zelišča zdravilna, temveč tudi, kako, kdaj in koliko jih je treba uporabljati.

Odgovore na to ponuja Maria Treben. Založba Družina je izdala tri njene knjige: Vsakodnevni stres, Otroške bolezni in Alergije.

V njih boste izvedeli, katera zelišča lahko olajšajo težave, ki jih povzroča stres (npr. utrujenost, nespečnost, neješčost, migrena, želodčne težave, težave s srcem, spominom ali koncentracijo, melanholija …), težave, ki najbolj prizadenejo najmlajše oz. nanje vplivajo drugače kot na odrasle (npr. kašelj, nahod, vnetje grla, piki žuželk, bruhanje, kolcanje, napenjanje), in kako z zelišči lahko preprečite ali omilite alergične odzive telesa.

Koristni namigi in primeri uspešnega zdravljenja

Avtorica svetuje, katero zelišče je najprimernejše za določeno težavo, kako ga jemati in kako pogosto. Poleg namigov za uporabo zdravilnih zelišč, koristnih informacij o zdravilnih zeliščih in domačih zdravilih ter seznama zdravilnih zelišč boste v knjigah našli tudi primere uspešnega zdravljenja, nasvete za preprečevanje bolezni, napotke za prehranjevanje otrok, V glavnem delu knjige so najpogostejša obolenja navedena po abecednem vrstnem redu, kar vam bo omogočalo, da boste zlahka poiskali želeno informacijo.

Brez zdravnika kljub temu ne gre!

Kljub priročni domači lekarni pa vas opozarjamo, da je ob pojavu bolezenskih znakov nujno treba pravočasno obiskati zdravnika, ki vam bo pomagal pri pravilni diagnozi bolezni. Brez zdravniške diagnoze bi lahko po nepotrebnem ogrozili svoje zdravje. Kadar boste posegli po zdravilnih zeliščih, to zaupajte tudi svojemu zdravniku. Obstajajo številni zdravniki, ki že vedo, kako s pridom izkoristiti zdravilno moč zelišč.

Zdravje iz Božje lekarne

Marii Treben je ljubezen do narave in rastlin vzgojila že mati. Srečanje z biologom Richardom Willfortom pa je pomenilo nepričakovano prelomnico, saj ji je odprl oči za koristno delovanje njej znanih rastlin. Med dolgimi sprehodi je v njej budil zanimanje za zdravilna zelišča in ji predajal svoje obsežno znanje. Maria je začela izmenjevati izkušnje s starimi ljudmi s podeželja, prebirati stare zapise in knjige o zeliščih ter tako postopoma poglabljati poznavanje zdravilnih zelišč. Začela je preizkušati stare recepte, nabirati zelišča za domačo rabo, pripravljati svoje prve tinkture in spoznavati učinkovitost zdravilnih zelišč. Od znanke je v roke dobila prepis nekega starega rokopisa o švedskih zeliščih. Rokopis je napisal švedski zdravnik in je vseboval recept za pripravo zeliščnega ekstrakta.

Maria Treben je vse svoje bogato znanje strnila v knjigi Zdravje iz Božje lekarne. Zelo priljubljena je tudi knjiga Uspehi pri zdravljenju, v kateri Maria Treben poroča o aktualnih uspešnih ozdravitvah, ki so se zgodile ob uporabi zdravilnih zelišč po njenem priporočilu. Svoje vedenje je širila tudi na predavanjih v Angliji in Ameriki.

Predstavitev na Slovenskem knjižnem sejmu:

 ČETRTEK, 28. NOVEMBRA:


 * KULINARFEST 
DO ZDRAVJA Z MARIO TREBEN:
 ob 18. uri


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh