Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nedžad Grabus bo mufti le še do konca junija

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 03. 2021 / 04:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2021 / 12:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nedžad Grabus bo mufti le še do konca junija

Nedžad Grabus bo mufti le še do konca junija

Na čelu islamske skupnosti v Sloveniji je bil od leta 2006, ko je nasledil Osmana Đogića.

Prof. dr. Nedžad Grabus je funkcijo muftija prevzel leta 2006. FOTO: Tatjana Splichal



Na nedeljskem zboru islamske skupnosti v Sloveniji, ki mu je v ljubljanskem Muslimanskem kulturnem centru predsedoval Eldin Velagić in so se ga poleg članov zbora udeležili tudi člani mešihata, imami in predsedniki izvršilnih odborov, je prof. dr. Nedžad Grabus v nagovoru presenetil navzoče z napovedjo, da bo s 30. junijem letos zaključil mandat muftija in predsednika mešihata. Zbor islamske skupnosti je nato, skladno s statutom, razpisal volitve, ki bodo v drugi polovici junija.

Pred 15 leti na robu družbe

Junija bo minilo 15 let, odkar je Nedžad Grabus prevzel funkcijo muftija. Tedaj je bila, po njegovih besedah, islamska skupnost odrinjena na rob družbe, zoper njo so se zedinili notranji in zunanji sovražniki, le malo jih je bilo, ki so videli možnosti za oživitev njenega dela. »Danes lahko s ponosom rečemo, da smo ne le zgradili monumentalen objekt Muslimanskega kulturnega centra, temveč da so to prepoznale tudi strokovne komisije in laična javnost v Sloveniji in po svetu,« je poudaril mufti.

Zahvala za sodelovanje, razumevanje in bratsko podporo

Prisotni so ga med razpravo pozvali, naj še enkrat razmisli o svoji odločitvi, saj bi moral po njihovem »po 15 izjemno plodnih letih dela in delovanja ter izvedbi številnih projektov« funkcijo muftija opravljati še naprej, a je Nedžad Grabus ponovil, da je njegova odločitev dokončna, in se zahvalil vsem za sodelovanje, razumevanje in bratsko podporo, izkazano v minulih letih. Obenem je izrazil upanje, da bo ves postopek izvolitve novega vodstva islamske skupnosti končan do 30. junija letos.


»Krščanstvo in islam imata zelo podoben pogled na etični monoteizem in v tem smislu na dostojanstvo človeškega življenja, ki mora ostati povezovalna tema.« FOTO: arhiv Družine


Nikomur ničesar dolžni

V pregledu delovanja islamske skupnosti v preteklem letu je mufti Grabus izpostavil izredne razmere zaradi pandemije covida-19 in zaustavitve življenja, »a smo kljub temu uspeli opraviti vse obveznosti do subjektov, s katerimi sodelujemo. Nikomur nismo ničesar dolžni in to je za nas najpomembnejši rezultat,« je opozoril in 2020 podčrtal kot leto zaključka Muslimanskega kulturnega centra, »o katerem se je govorilo od leta 1969«. Obenem so lani pridobili gradbeno dovoljenje za izgradnjo Muzeja islamske skupnosti v Sloveniji.

Sopodpisnik skupnih izjav verskih skupnosti

Leta 1968 rojeni prof. dr. Nedžad Grabus, ki je leta 2006 nasledil prvega muftija v Sloveniji Osmana Đogića, se je podpisal pod nekatere skupne izjave vidnih predstavnikov verskih skupnosti v Sloveniji, nazadnje marca lani ob razglasitvi epidemije novega koronavirusa, pred tem pa denimo leta 2012, ko so tik pred referendumom o družinskem zakoniku javno objavili odmevno izjavo »Družina je najboljši kraj za posredovanje verskih in kulturnih vrednot«.

Pomen dialoga

V pogovoru za revijo Cerkev danes je mufti Nedžad Grabus decembra leta 2016 med drugim dejal: »Krščanstvo in islam imata zelo podoben pogled na etični monoteizem in v tem smislu na dostojanstvo človeškega življenja, ki mora ostati povezovalna tema. Drug pomemben skupen pogled muslimanov, katoličanov in tudi pravoslavnih je pogled na družino. O tem se bo še naprej veliko govorilo. Menim, da bi se morali začeti še več pogovarjati o bolj poglobljenih temah in graditi bolj poglobljene odnose.«
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

»Čas je, da dialog poglobimo in se redno srečujemo«

Nadškofova čestitka muftiju ob sklepu ramazana

Džamija v Ljubljani bo kmalu polna vernikov

»Družina je najboljši kraj za posredovanje verskih in kulturnih vrednot«

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh