Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Newyorški škofje proti liberalizaciji splava

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 01. 2019 / 09:58
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2019 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje

Newyorški škofje proti liberalizaciji splava

V New Yorku je splav dovoljen do 9. meseca nosečnosti, opravi ga lahko tudi medicinsko osebje.


New York State Catholic Conference
, škofovska konferenca ameriške zvezne države New York, je v izjavi za javnost ostro obsodila novo zakonodajo o splavu.

Že sicer zelo liberalni predpisi glede opravljanja splava so po novem še razširjeni: splav poleg zdravnikov lahko opravlja tudi kvalificirano medicinsko osebje, »Reproductive Health Act« (RHA) pa v novi obliki nič več ne omejuje splavov v pozni nosečnosti. To pomeni, da nerojeni otroci po 24. tednu nosečnosti ne bodo več obravnavani kot morebitne žrtve umora, ženske, katerih nerojeni otroci bodo umorjeni proti njihovi volji, recimo v primeru nasilja v družini, pa ne bodo mogle tožiti svojih napadalcev.

New York je imel že doslej število splavov na leto dvakrat večje od narodnega povprečja, še bolj liberalizirana zakonodaja pa bo privedla do tega, da bo življenje izgubilo še več nerojenih otrok. Več mater in očetov bo svojo odločitev pozneje obžalovalo in trpelo zaradi opravljenega splava. RHA po mnenju škofov stopa v povsem napačno smer. Kot so zapisali, je zvezna država New York postala še nevarnejša za ženske in njihove nerojene otroke.

Škofje so v izjavi obnovili svojo obljubo, da bodo pomagali vsem ženskam, ki nenačrtovano zanosijo. Podpore pa ne bodo deležne le med nosečnostjo, temveč tudi po otrokovem rojstvu. »Veliko možnosti obstaja, da lahko rečemo da življenju in želimo si, da bi bile ljudem znane ter predvsem dostopne,« so zapisali škofje.

Resnični napredek dosežemo takrat, ko zakoni in kultura spoštujejo življenje

Guverner zvezne države New York, Andrew Cuomo, in predstavniki tamkajšnjega kongresa novo zakonodajo o splavu označujejo kot napredek. Resnični napredek pa dosežemo šele takrat, ko zakoni in kultura življenje znova spoštujejo od prvega trenutka do naravne smrti, menijo cerkveni voditelji.

»Mnoge senatorke in kongresnice, ki so s svojim glasom podprle še večjo liberalizacijo splava, so tudi same matere, ki so čutile, ko se je njihov otrok obračal v maternici in veselo brcal, in so z navdušenjem spremljale, kako njihova nosečnost napreduje,« tako newyorški škofje. »Mnogi senatorji in kongresniki pa so očetje, ki so svojo življenjsko sopotnico držali za roko in skupaj gledali ultrazvočne posnetke ter se veselili, ko so zaslišali otrokov prvi srčni utrip. Mnogi med njimi so bili tudi sami rojeni v vse prej kot popolne pogoje – revščino, zdravstvene težave, invalidnost, razbite družine. Vsi so te okoliščine presegli in se povzpeli na vodstvene položaje v državi, ker so njihovi starši zanje izbrali življenje.«

Izjavo za javnost je podpisalo vseh osem škofov zvezne države New York.

Prizadevanja podpornikov življenja kaznivo dejanje?

Z novim zakonom o splavu New York umetno prekinitev nosečnosti priznava kot »temeljno človekovo pravico« (»fundamental human right«), kar se zdi podpornikom življenja zelo zaskrbljujoče. Ali to pomeni, da bo podpora življenju v tej zvezni državi odslej kaznivo dejanje? Ali zdravniki in drugo medicinsko osebje ne bodo več mogli zavrniti opravljanja splava na podlagi ugovora vesti?

Guverner Cuomo, katoličan, je novi zakonski osnutek podpisal v torek, nato pa naročil, da so v znamenje praznovanja konico stavbe One World Trade Center v New Yorku ter mostove in stavbe v prestolnici zvezne države, Albanyju, ožarili z rožnato svetlobo.

Vir: kath.net / Catholic Herald / LifeSite News
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Sveto pismo (Stara in Nova zaveza) - NOV PREVOD
Sveto pismo
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh