Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nigerijska vlada sokriva pokola kristjanov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 03. 2019 / 11:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2019 / 11:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nigerijska vlada sokriva pokola kristjanov

Od februarja 2016 muslimani načrtno napadajo krščanske vasi na severu države.

Sodišče Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (ECOWAS) je izreklo hude obtožbe proti nigerijski vladi. Opazovalci so zadnjo razsodbo ocenili kot »revolucionarno« in jo označujejo za simbolno zmago pri razreševanju nasilja proti kristjanom v osrednji Nigeriji. Sodniki nigerijski vladi priznavajo delno krivdo za ponavljajoče se nasilne izgrede in zahtevajo uradno preiskavo dogajanja od februarja 2016 dalje na območju Agatu v nigerijski zvezni državi Benue.

21. februarja 2016 je pretežno islamsko pastirsko ljudstvo Fulani začelo načrtno napadati krščanske vasi v zvezni državi Benue na severu Nigerije. Napadi so po tednu dni privedli do množičnega pokola v vasi Agatu. Natančno število žrtev še danes ni znano, ker je bilo območje več dni po napadu zaprto za medije in človekoljubne organizacije.

»Tako množičnemu uničenju še nisem bila priča«

Vlada uradnih številk ni nikoli objavila. Po zanesljivih virih naj bi bilo mrtvih najmanj 500 ljudi. V tednih po napadu so kristjani po lastnih navedbah odkrili več množičnih grobov in posmrtnih ostankov svojcev.

Predstavnica Visokega komisariata Združenih narodov za begunce v Nigeriji in Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (ECOWAS), Angele Dikongue Atangana, je med obiskom na tem območju izjavila, da so napadi v Agatuju ta del Nigerije povsem uničili. »V svojih dvajsetih letih človekoljubnega dela tako množičnemu uničenju še nisem bila priča,« je povedala Atangana. Nenehno nasilje je z območja pregnalo več kot 20.000 ljudi.

Katoliški duhovnik glavni tožnik

Zadnja razsodba temelji na obtožbi, ki so jo vložili katoliški duhovnik p. Solomon Mfa in še enajst ljudi. V njej nigerijskemu predsedniku, glavnemu policijskemu inšpektorju, generalu štaba nigerijske vojske in notranjemu ministru očitajo, da kršijo temeljne človekove pravice kristjanov. Enoglasna sodba tričlanskega sodišča se glasi, da je nigerijska vlada kršila svojo dolžnost do zaščite človekovih pravic skupnosti v Agatuju. Sodniki pod vodstvom Edwarda A. Asanteja so nigerijski vlado pozvali, naj odslej skrbi za primerno varnost vseh državljanov.

Normalno življenje za prizadete še danes ni mogoče

Tožniki med drugim navajajo, da so Fulaniji v preteklih treh letih izvedli več kot 50 večjih napadov na skupnosti v zvezni državi Benue, zaradi česar je prizadetim povsem onemogočeno običajno življenje, saj je uničeno vse njihovo imetje: hiše in stanovanja, stanovanjska oprema, kmetije, pridelki, nasadi, vozila, stroji, živila in šole. Skupno je bilo pobitih več kot tisoč ljudi.

Na seznamu držav, kjer so kristjani najbolj preganjani, je Nigerija trenutno na dvanajstem mestu.

Vir: kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh