Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nobelova nagrada za mir kampanji za svet brez jedrskega orožja

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 06. 10. 2017 / 12:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nobelova nagrada za mir kampanji za svet brez jedrskega orožja

Nobelova nagrada za mir kampanji za svet brez jedrskega orožja

Nagrado prejme globalno združenje ICAN.

Letošnjo Nobelovo nagrado za mir, je danes sporočil norveški Nobelov odbor, bo prejela mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje ICAN za »prizadevanja za osveščanje o katastrofalnih humanitarnih posledicah uporabe jedrskega orožja«.



Kot je še zapisano v utemeljitvi, »živimo v svetu, v katerem je tveganje za uporabo jedrskega orožja večje kot kadar koli doslej«. Nekatere države so posodobile svoje jedrske zaloge in obstaja resnična nevarnost, da bi si še več držav poskušalo priskrbeti jedrsko orožje, kot kaže primer Severne Koreje.

Jedrsko orožje predstavlja »nenehno grožnjo človeštvu in vsemu življenju na zemlji«, poudarjajo pri Nobelovem odboru. Letošnja Nobelova nagrada je tudi poziv državam z jedrskim orožjem, »naj spodbudijo začetek pogajanj s ciljem postopnega, uravnoteženega in skrbno nadzorovanega umika skoraj 15.000 kosov jedrskega orožja na svetu«.

Imenovanje prejemnika letošnje Nobelove nagrade za mir so pozdravili tudi v Vatikanu. »Čas je, da ustavimo jedrsko oboroževanje in uničimo orožje«, je pojasnil tajnik urada za celostni človeški razvoj, Bruno Duffe.

Duffe je ob tem opozoril na zasedanje o jedrskem razoroževanju, ki ga v Vatikanu prirejajo 10. in 11. novembra letos. Na srečanju med drugim pričakujejo generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa in generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo, Mohammeda el-Baradeia.

Edina pot do trdnega miru vodi preko dialoga, je poudaril Duffe. Prenehati moramo z logiko strahu, v državah, kot sta Iran in Severna Koreja, pa moramo spoštovati tamkajšnje ljudi in razmisliti, kakšen je lahko njihov pozitiven prispevek za svetovno skupnost.

Mednarodno kampanjo ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) s sedežem v Ženevi sestavlja 468 nevladnih organizacij iz 101 države, med katerimi ni Slovenije. Ustanovljena je bila pred desetimi leti in opozarja na nevarnost jedrskega orožja ter si prizadeva za njegovo globalno prepoved.

Pomembno zmago je kampanja zabeležila julija, ko so Združeni narodi sprejeli nov sporazum o prepovedi jedrskega orožja, ki ga je podprlo 122 držav. Toda jedrske države in druge države članice zveze Nato, med njimi tudi Slovenija, se niso udeležile glasovanja, saj niso sodelovale v pogajanjih. Članice Nata sporazumu nasprotujejo, ker se zanašajo na t. i. ameriški jedrski dežnik. Pogodbo so začeli podpisovati ob robu zasedanja generalne skupščine ZN.

Vir: Kathpress / STA
Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh