Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nobelova nagrada za mir zdravniku iz Konga in Iračanki

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 10. 2018 / 07:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2018 / 08:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nobelova nagrada za mir zdravniku iz Konga in Iračanki

Nobelova nagrada za mir zdravniku iz Konga in Iračanki

Letošnja nagrajenca se borita proti spolnemu nasilju v oboroženih spopadih.

Prejemnika letošnje Nobelove nagrade za mir sta zdravnik iz Konga dr. Denis Mukwege in iraška Jazidinja Nadia Murad, ki je bila ujetnica »Islamske države«, nagrado pa prejmeta za svoja prizadevanja proti spolnemu nasilju v oboroženih spopadih. Nagrada pomeni tudi priznanje nepredstavljivega trpljenja Muradove, ki se je nedavno srečala s papežem Frančiškom in mu predstavila svojo težko izkušnjo.

Norveški odbor za Nobelovo nagrado je jasno nakazal, da želi z letošnjima nagrajencema svetu poslati posebno sporočilo proti spolnemu nasilju. Kot so pojasnili, bosta »Nobelovo nagrado za mir 2018« prejela Denis Mukwege in Nadia Murad »za svoja prizadevanja, da se spolno nasilje preneha uporabljati kot orožje v vojnah in oboroženih spopadih«. Oba nagrajenca, so še dejali, »sta bistveno prispevala k dejstvu, da je bilo veliko pozornosti usmerjene v tovrstne vojne zločine in boj proti njim«.

Odbor za Nobelovo nagrado je tudi pojasnil, da so razlogi za podelitev letošnje Nobelove nagrade za mir dr. Mukwegeju in Muradovi povsem utemeljeni; Muradovo so Združeni narodi imenovali za prvo ambasadorko dobre volje za dostojanstvo preživelih trgovine z ljudmi, Denis Mukwege pa je »pomočnik, ki je svoje življenje posvetil zaščiti teh žrtev«.

63-letni dr. Mukwege je ustanovil bolnišnico v vzhodnem Kongu, kjer je pomagal že več tisoč ženskam, med katerimi so bile številne žrtve skupinskih posilstev. V bolnišnici nudi tudi terapije in zdravljenje za okužene z virusom HIV in obolele za aidsem ter brezplačno oskrbo nosečnic in mladih mater. Pred štirimi leti je za svoje delo prejel tudi nagrado Saharova.

Vojna v Kongu

Čeprav se je druga vojna v Kongu, ki je zahtevala več kot pet milijonov žrtev, uradno končala leta 2003, je nasilje v državi še vedno povsem neobvladljivo, milice pa pogosto napadajo tamkajšnje civilno prebivalstvo.

Bolnišnica dr. Mukwegeja je že večkrat prejela različne grožnje, leta 2012 pa so zdravnikov dom napadli oboroženi moški, ki so s strelnim orožjem grozili njegovim hčeram, streljali proti njemu in umorili njegovega telesnega stražarja.

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media / Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh