Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova papeževa okrožnica izide 4. oktobra

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 09. 2020 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2020 / 08:41
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova papeževa okrožnica izide 4. oktobra

Frančišek bo v dokumentu predstavil svoje misli o novi usmeritvi sveta po epidemiji koronavirusa.

Foto: Vatican Media

Nova papeževa okrožnica z naslovom »Vsi bratje« bo izšla v nedeljo, 4. oktobra, so včeraj sporočili s Tiskovnega urada Svetega sedeža. Besedilo okrožnice bo predstavljeno opoldne. Papež Frančišek v dokumentu razmišlja o novi usmeritvi sveta s krščanskega vidika po obdobju epidemije koronavirusa. To bo tretja okrožnica papeža Frančiška, ki je bil izvoljen leta 2013, po dokumentih Lumen Fidei (Luč vere, 2013) in Laudato si (Hvaljen, moj Gospod, 2015).

Sveti oče bo okrožnico uradno podpisal dan prej, 3. oktobra, na grobu sv. Frančiška (1182-1226) v Assisiju. Naslov dokumenta izhaja iz navedka priljubljenega svetnika; na papeževa premišljevanja pa močno vplivajo misli redovnega ustanovitelja iz 13. stoletja.

Le »bratje«?

Uredniški direktor vatikanskega Dikasterija za komunikacije, Andrea Tornielli, pa se je v svojem nedavnem komentarju odzval na številne kritike, da je naslov nove papeževe okrožnice izključujoč, saj omenja le »brate«. Tornielli je pojasnil, da se papež s svojim pisanjem povsem samoumevno obrača na vse ljudi, moške in ženske.

»Nesmiselno bi bilo trditi, da izbira naslova predvideva izključitev več kot polovice naslovljencev,« je zapisal Tornielli. Frančišek nagovarja »vse sestre in brate, vse moške in ženske dobre volje«. Osrednja tema njegovega pisanja je »blagoslovljena medsebojna pripadnost, zaradi katere smo si med seboj bratje in sestre … Napačno razumevanje ali selektivno branje tega univerzalnega in vsevključujočega sporočila okrožnice 'Vsi bratje' torej ni mogoče,« poudarja Tornielli.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh