Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi kardinal Czerny prejme škofovsko posvečenje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 10. 2019 / 07:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2019 / 08:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi kardinal Czerny prejme škofovsko posvečenje

Papež bo jutri v Vatikanu posvetil štiri nove škofe.

Papež Frančišek bo jutri v baziliki sv. Petra podelil škofovsko posvečenje štirim duhovnikom, med njimi tudi novoimenovanemu kardinalu, 73-letnemu Michaelu Czernyju. Poleg Czernyja bodo škofovski naziv prejeli še namestnik vatikanskega »zunanjega ministra«, 54-letni Antoine Camilleri, in dva Italijana, vatikanska diplomata, 53-letni Paolo Borgia in 49-letni Paolo Rudelli.

Jezuit Czerny bo dan pozneje skupaj z dvanajstimi drugimi škofi slovesno povzdignjen v kardinala. Rojen je bil na Češkem, od leta 2017 pa je vodja oddelka za begunska in migracijska vprašanja pri Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju. Czerny je med novoimenovanimi kardinali edini, ki še ni prejel škofovskega posvečenja.

Podelitev kardinalskega naziva je mogoča tudi brez škofovskega posvečenja. Papež to lahko stori na željo novoimenovanega kardinala. V kardinalskem zboru sta trenutno dva jezuita, 96-letni Albert Vanhoye in 90-letni Ernest Simoni, ki sta se škofovskemu posvečenju odpovedala. Oba pa sta bila ob podelitvi kardinalskega naziva precej starejša od Czernyja.

Kanadski jezuit Czerny se je rodil leta 1946 v tedanji Češkoslovaški. V zadnjih letih ga poznamo predvsem kot vatikanskega izvedenca za migracije. V letošnjem maju ga je papež imenoval tudi za enega izmed izrednih tajnikov škofovske sinode o Amazoniji, ki se začenja v nedeljo.

Maltežan Antoine Camilleri, ki ga bo papež jutri prav tako posvetil v škofa, je bil na vatikanskem državnem tajništvu doslej podtajnik za odnose z državami in s tem papežev »namestnik zunanjega ministra«. Tako kot Borgia in Rudelli je bil pred kratkim imenovan za nuncija, ta naloga pa je običajno povezana z nazivom nadškofa.

Camilleri govori sedem jezikov, med drugim portugalsko, romunsko in rusko. Kot naslovno škofijo Camilleri prejme leta 1000 ustanovljeno in pozneje v luteransko spremenjeno islandsko škofijo Skalholt.

Paolo Borgia prihaja iz Apulije in je od vstopa v diplomatsko službo Svetega sedeža doslej služboval v Srednjeafriški republiki, Izraelu, Mehiki in Libanonu. Paolo Rudelli iz severne Italije je od septembra 2014 stalni opazovalec Svetega sedeža pri Evropskem svetu v Strasbourgu. Pred tem je služboval v Ekvadorju in na Poljskem.

V katerih državah bodo delovali novoimenovani nunciji, iz Vatikana zaenkrat še niso sporočili. Običajno novega nuncija istočasno oznanita država gostiteljica in Vatikan. Po podatkih tamkajšnje vlade naj bi Borgia postal novi papežev odposlanec v Slonokoščeni obali.

Vir: Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh