Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež dodal nove vzklike v Lavretanske litanije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 06. 2020 / 09:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2020 / 09:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež dodal nove vzklike v Lavretanske litanije

Papež dodal nove vzklike v Lavretanske litanije

Odslej tudi: Mati usmiljenja, Mati upanja in Tolažba beguncev.

Foto: Vatican Media

Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je minuli konec tedna, na praznik Marijinega brezmadežnega Srca, s papeževim privoljenjem obvestila predsednike škofovskih konferenc vesoljne Cerkve, naj lavretanskim litanijam dodajo vzklike »Mati usmiljenja«, »Mati upanja« in »Tolažba beguncev«.

Prefekt omenjene kongregacije, kardinal Robert Sarah, in njen tajnik, nadškof Arthur Roche, sta v pismu škofovskim konferencam izpostavila, kako so kristjani skozi stoletja uporabljali nešteto naslovov in vzklikov, s katerimi so se priporočali Devici Mariji, kot »privilegirano in zanesljivo pot do srečanja s Kristusom«.

Odziv na potrebe našega časa

»Tudi v današnjem času, ki je prepreden z razlogi za negotovost in zmedenost,« pišeta kardinal Sarah in nadškof Roche, »se Božje ljudstvo še posebno z naklonjenostjo in zaupanjem pobožno zateka k njej. Kot razlagalec tega čutenja je papež Frančišek, ko je sprejel izražene želje, odločil, da se v obrazec litanij blažene Device Marije, ki jim pravimo 'Lavretanske', vnesejo vzkliki 'Mati usmiljenja' (Mater misericordiae), 'Mati upanja' (Mater spei) in 'Tolažba beguncev' (Solacium migrantium).«

Po navodilih bo prvi vzklik umeščen za »Mati Cerkve«, drugi za »Mati milosti božje«, tretji pa za »Pribežališče grešnikov«. Nadškof Roche je v pogovoru za spletni portal Vatican News pojasnil, da so novi vzkliki »odziv na potrebe našega časa«; mnogi ljudje po vsem svetu, ki so prizadeti zaradi najrazličnejših stisk, ne le zaradi epidemije koronavirusa, ampak tudi prisiljeni zapustiti svoje domove zaradi revščine, sporov in drugih vzrokov, se zatekajo k Devici Mariji po pomoč in tolažbo.

Vzkliki niso novi

Nadškof Roche je še pojasnil, da se je papež Frančišek želel odzvati na potrebe našega časa z vključitvijo omenjenih vzklikov v Lavretanske litanije. Nadškof je izpostavil, da ti vzkliki niso novi, saj so del izročila Cerkve, ki sega več stoletij v zgodovino, vključno z molitvami in pesmimi.

Vsi ti vzkliki so po besedah nadškofa Rochea »vključeni v Lavretanske litanije, ki jih radi molijo ljudje po vsem svetu«.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh