Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek prispel v Irak

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 03. 2021 / 14:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2021 / 18:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek prispel v Irak

Papež Frančišek prispel v Irak

Na letališču ga je sprejel tudi tamkajšnji apostolski nuncij, slovenski nadškof Mitja Leskovar.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je okoli 14. ure po krajevnem času prispel v Bagdad, kjer so ga na tamkajšnjem letališču slovesno sprejeli predstavniki verskih in političnih oblasti v državi, pa tudi skupina iraških vernikov in dva otroka v značilnih nošah, ki sta svetemu očetu ob zvokih Beethovnove »Ode radosti« izročila šopek rož.

Kot poroča spletni portal Vatican News, je bil v delegaciji cerkvenih predstavnikov tudi apostolski nuncij v Iraku, slovenski nadškof Mitja Leskovar, pa tudi predstavniki kaldejske, sirske in armenske nadeparhije v Bagdadu. Med političnimi predstavniki države sta Frančiška na letališču pričakala predsednik iraške vlade Mustafa al-Kadhimi in predsednik države Barham Salih s soprogo. Uradnemu sprejemu je sledilo srečanje s predsednikom vlade v dvorani VIP mednarodnega bagdadskega letališča.

Romar miru

Papež bo v tej bližnjevzhodni državi preživel tri dni, v tem času pa bo obiskal tako sever kot jug države, kot »romar, ki išče mir, bratstvo in spravo,« kot je dejal v video sporočilu prebivalcem Iraka pred začetkom potovanja. V zgoščenem programu potovanja je predvidenih tudi nekaj trenutkov za zasebno molitev, najpomembnejše pa bo srečanje s tamkajšnjimi verniki in predstavniki Katoliške cerkve v Iraku, ter medversko srečanje, ki naj bi spodbudilo dialog med religijami, ki sobivajo v državi.

Prvo potovanje po letu in pol premora

V pogovoru s časnikarji med letom proti Bagdadu je sveti oče izrazil svoje veselje, da znova lahko potuje, obisk Iraka pa vidi kot »dolžnost do dežele, ki že toliko let preživlja mučeništvo«. To je prvo papeževo potovanje po letu in pol »prisilnega« premora zaradi epidemije koronavirusne bolezni. Iračani so svetega očeta pričakovali že lansko leto, vendar je bilo potovanje zaradi epidemije prestavljeno na letošnji marec.

Srečanje z iraškimi begunci

Tik pred odhodom iz Rima se je sveti oče zjutraj v Domu sv. Marte v Vatikanu srečal še s skupino 12 iraških beguncev, ki so s pomočjo katoliške Skupnosti sv. Egidija našli zatočišče v Italiji. Že sinoči pa je tradicionalno obiskal baziliko Marije Velike, kjer je pred Marijino podobo molil za uspeh tokratnega potovanja.


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh