Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pred odhodom v Irak molil pri Mariji Veliki

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 03. 2021 / 07:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2021 / 16:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pred odhodom v Irak molil pri Mariji Veliki

Papež pred odhodom v Irak molil pri Mariji Veliki

Danes nagovor v stolnici, ki je bila 2010 cilj terorističnega napada.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je sinoči, pred odhodom na apostolsko potovanje v Irak, kamor je poletel davi ob 7. uri in 30 minut z rimskega letališča Fiumicino, obiskal rimsko baziliko Svete Marije Velike, kjer je molil za uspeh svojega obiska, poroča avstrijski Kathpress. Vatikanski tiskovni urad je objavil fotografijo, ki prikazuje svetega očeta v molitvi pred znamenito ikono »Salus populi romani«, pri kateri se papež tradicionalno ustavi pred in po vsakem potovanju v tujino, in jo sam izredno ceni.

Irak je 50. država, ki jo bo Frančišek obiskal v svojem skoraj osemletnem pontifikatu. Obenem je to zgodovinsko gledano prvi obisk voditelja Katoliške cerkve v islamski deželi, ki jo zaznamujejo vojne in sicer precejšnja needinost prebivalcev. Frančišek tja prihaja kot »romar upanja« in si želi »od Gospoda izprositi odpuščanja in sprave po letih vojne in terorizma«, kot je dejal v video sporočilu iraškemu ljudstvu, ki so ga včeraj objavili v Vatikanu. Papežev obisk Iraka je nekaj posebnega tudi zaradi izrednih varnostnih razmer v državi in zaradi globalne epidemije koronavirusne bolezni.

Petek: srečanje s predstavniki civilne družbe in Katoliške cerkve

Po prihodu v Bagdad se bo Frančišek danes popoldne najprej srečal s predstavniki iraških oblasti in civilne družbe ter člani diplomatskega zbora. Med temami pogovora s predsednikom države Barhamom Salihom in predsednikom iraške vlade Mustafo al-Kadhimijem bi bila lahko tudi narodna edinost, za katero si prizadevajo po krvavih protestih v letih 2019 in 2020.


FOTO: Twitter/InesSanMartin

Po srečanju s predstavniki civilne družbe bo sveti oče danes popoldne nagovoril tudi predstavnike Katoliške cerkve v Iraku: na programu je srečanje s škofi, duhovniki, redovniki, redovnicami, semeniščniki in katehisti v sirsko-katoliški stolnici »Naše Gospe Zveličanja« v Bagdadu. Stolnica je bila leta 2010 prizorišče krvavega terorističnega napada, v katerem je življenje izgubilo 48 kristjanov, med njimi dva duhovnika. Papež bo ob obisku svetišča prejel knjižico, v kateri je eden od iraških duhovnikov zbral življenjske zgodbe vseh 48 žrtev. Iraški kristjani si želijo, da bi za »bagdadske mučence« začeli tudi beatifikacijski postopek pri vatikanski Kongregaciji za zadeve svetnikov. Današnjega srečanja s svetim očetom se bo udeležil tudi patriarh sirsko-katoliške Cerkve v Antiohiji, Ignacij Youssef III. Younan.

Sobota: južni Irak, srečanje z velikim ajatolo

Jutri, v soboto, bo papež odpotoval v starodavno mesto Ur na jugu Iraka, ki velja za domovino starozaveznega očaka Abrahama. Tam je predvideno medversko srečanje in molitev s predstavniki različnih veroizpovedi v državi. Pred tem se bo papež v mestu Nadžaf, središču šiitskega islama v državi, srečal s šiitskim velikim ajatolo Alijem al-Sistanijem. To bo prvi obisk papeža v državi,v kateri živi šiitska večina. Jutri zvečer je predvideno še slovesno bogoslužje s papežem v kaldejski stolnici sv. Jožefa v Bagdadu.

Nedelja: severni Irak, bogoslužje z 10.000 verniki

V severnem Iraku bo papež v nedeljo obiskal mesto Mosul, nekdanjo »utrdbo« Islamske države, kjer se bo v molitvi spomnil vseh žrtev vojne, in krščanski Karakoš, kjer bo molil opoldansko molitev angelovega češčenja. V kurdski območni prestolnici Erbil bo obhajal sveto mašo, pri kateri prireditelji pričakujejo okoli 10.000 vernikov.

Po padcu režima iraškega diktatorja Sadama Huseina leta 2003 je večina nekdaj okoli poldrugega milijona iraških kristjanov pobegnila iz države. Danes v Iraku med 39 milijoni državljanov živi še približno od dvesto do štiristo tisoč kristjanov. Papež o iraških kristjanih govori kot o »mučeniški Cerkvi v deželi Abrahama«.


FOTO: Twitter/InesSanMartin


FOTO: Twitter/InesSanMartin


FOTO: Twitter/InesSanMartin


FOTO: Twitter/InesSanMartin

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh