Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež imenoval delegata za pastoralno oskrbo romarjev v Lurdu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 06. 2019 / 08:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2019 / 08:58
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež imenoval delegata za pastoralno oskrbo romarjev v Lurdu

Da bi imela duhovna oskrba prednost pred upravljavskim in finančnim vidikom.

Papež Frančišek v marijansko romarsko svetišče Lurd v Franciji kot svojega delegata pošilja 62-letnega Antoina Henryja Pierra Marie Herouarda, pomožnega škofa škofije Lille, je sporočil nadškof Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije.

Odločitev je na isti ravni kot tista iz leta 2017 za Medžugorje. Papež Frančišek ima posebno skrb za romarje in si želi, da bi središča marijanske pobožnosti postala »vedno bolj kraji molitve in krščanskega pričevanja glede na zahteve Božjega ljudstva«, lahko preberemo v pismu, ki ga je papež poslal škofu Hérouardu, pomožnemu škofu škofije Lille, in mu sporočil svojo odločitev, da ga imenuje za delegata »ad nutum Sanctae Sedis« (na razpolago Svetemu sedežu) za lurško svetišče.

Papeževo pismo so v tem pirenejskem središču, kraju enega najbolj priljubljenih marijanskih prikazovanj v zgodovini, prebrali kaplanom in odgovornim upraviteljem lurškega svetišča, včeraj opoldne pa ga je javno objavil nadškof Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije. Omenjeni dikasterij je pred dvema letoma od papeža Frančiška prejel nalogo, da poveča veljavo pastorali svetišč. Kot lahko razberemo iz pisma, je nadškof Fisichella v preteklih mesecih sam opravil poslanstvo »posebnega odposlanca« v svetišču, v katerega vsako leto pride na milijone romarjev z vsega sveta.

»Glede na preverjanje«, ki ga je opravil nadškof Fisichella, papež piše: »Želim razumeti, katere načine še lahko sprejme lurško svetišče, poleg številnih že obstoječih načinov, da bi vedno bolj postajalo kraj molitve in krščanskega pričevanja glede na zahteve Božjega ljudstva«.

Poslanstvo škofa Hérouarda, ki ne bo zapustil svoje funkcije v škofiji Lille, bo omejeno samo na svetišče, medtem ko bo škofija Tarbes in Lurd še vedno ostala zaupana škofu Nicolasu Jeanu Renéju Brouwetu. Delegat tokrat ni imenovan za nedoločen čas, kot je to v primeru nadškofa Hoserja za Medžugorje. To pomeni, da gre za začasno funkcijo, usmerjeno v pastoralno in duhovno oskrbo romarjev. Papež Frančišek, ki mu je veliko do tega, želi s tem izpostaviti prednost duhovne oskrbe pred upravljavskim in finančnim vidikom vodenja svetišča in zato želi vedno bolj pospeševati tradicionalno ljudsko pobožnost po svetiščih.

Vir: Radio Vatikan / Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh