Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež letos ne bo krstil otrok v Sikstinski kapeli

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 01. 2021 / 06:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2021 / 13:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež letos ne bo krstil otrok v Sikstinski kapeli

Papež letos ne bo krstil otrok v Sikstinski kapeli

Tradicionalni obred na nedeljo Jezusovega krsta letos zaradi epidemije odpovedan.

FOTO: Vatican Media/arhivski posnetek

Zaradi epidemije koronavirusne bolezni so v Vatikanu letos odpovedali tradicionalni krst otrok vatikanskih uslužbencev, ki jim zakrament v Sikstinski kapeli sicer običajno podeli sam papež. Vest so včeraj sporočili z vatikanskega tiskovnega urada in ob tem pojasnili, da bodo otroci zaposlenih v Vatikanu, rojeni v lanskem letu, tokrat krščeni vsak v svoji župniji.

Papež sicer običajno na nedeljo Jezusovega krsta, letos jo bomo obhajali 10. januarja, ta zakrament podeli otrokom vatikanskih uslužbencev, rojenim v preteklem letu.

Dolgoletna tradicija

Krst otrok v Sikstinski kapeli, sredi veličastnih Michelangelovih fresk, je uvedel papež Janez Pavel II. Kot poročajo vatikanski mediji, je poljski papež 11. januarja 1981, na praznik Jezusovega krsta, krstil devet otrok v Pavlinski kapeli v Vatikanu, ki jo od Sikstinske kapele ločuje dvorana Sala Regia. Naslednje leto je krstil trinajst otrok, leta 1983 pa dvajset.

Papež Franččišek je lani zakrament svetega krsta podelil 32 dojenčkom (17 dečkom in 15 deklicam), vsem otrokom vatikanskih uslužbencev.

V cerkvenem bogoslužnem koledarju se z nedeljo Jezusovega krsta zaključuje božični čas, ki se začne s slovesnim bogoslužjem prvega svetega večera.

Odpovedano tudi romanje na kraj Jezusovega krsta ob reki Jordan

Zaradi epidemije je letos odpovedano tudi tradicionalno romanje jordanskih katoličanov na kraj Jezusovega krsta, Al-Maghtas, na bregu reke Jordan. Latinski patriarh v Jeruzalemu, nadškof Pierbattista Pizzaballa, bo namesto tega 9. januarja na omenjenem kraju ob navzočnosti »majhnega števila duhovnikov, redovnic in vodilnih cerkvenih osebnosti« obhajal slovesno bogoslužje, poroča avstrijski Kathpress. Slovesnost bodo neposredno prenašali prek tamkajšnjih medijev.

Na praznik Jezusovega krsta se sicer tradicionalno zbere več tisoč domačih vernikov in predstavnikov različnih krščanskih Cerkva. Romarsko izročilo so obudili v jubilejnem letu 2000 z ekumensko molitvijo različnih Cerkva in z obiskom papeža Janeza Pavla II. Medtem ko praznik Jezusovega krsta v večini držav obhajamo na nedeljo po prazniku Gospodovega razglašenja ali Svetih treh kraljev, jordanski katoličani omenjeni praznik tradicionalno obhajajo na drugi petek v januarju.

Patriarh Pizzaballa bo med 7. in 21. januarjem na obisku v Jordaniji, ki je prav tako del Latinskega patriarhata. V načrtu so srečanja in molitve s tamkajšnjimi duhovniki in verniki, ob upoštevanju zaščitnih ukrepov v obdobju koronaepidemije.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh