Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med splošno avdienco o evangeliju in pridigi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 02. 2018 / 10:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2018 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež med splošno avdienco o evangeliju in pridigi

Sveti oče nadaljuje katehezo o besednem bogoslužju.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco nadaljeval s katehezami o besednem bogoslužju. Naslov devete kateheze je bil »Besedno bogoslužje: evangelij in pridiga«.



Evangelij po papeževeh besedah predstavlja vrhunec besednega bogoslužja in ga lahko oznanja le duhovnik ali diakon. Pred evangelijem pojemo alelujo, v postnem času pa druge speve. Verniki na ta način sprejmemo in pozdravimo Gospoda, ki bo govoril v evangeliju.

Sveti Avguštin je zapisal: »Evangelij so Kristusova usta. On kraljuje v nebesih, vendar ne neha govoriti na zemlji.« Kristus med bogoslužjem »še vedno oznanja evangelij«. S svojo udeležbo pri sveti maši mu moramo verniki dati odgovor.

Da bi nam približal sporočilo, se Kristus poslužuje tudi duhovnikove ali diakonove besede, ki po evangeliju predstavi pridigo. Pridiga je del bogoslužja in pomeni nadaljevanje pogovora med Gospodom in njegovim ljudstvom, da bi se izpolnil v življenju.

Pristna razlaga evangelija je »naše sveto življenje!«, je poudaril papež. Gospodova beseda mora v nas postati meso in se spremeniti v dela, kakor se je to zgodilo pri Mariji in svetnikih.

Za rodovitno oznanjanje so potrebne dobra priprava, pozornost in prava notranja drža tako pridigarja kot poslušalca. Pridigar se mora zavedati, da ne dela nekaj svojega, ampak daje glas Jezusu. Zato mora biti pridiga dobro pripravljena in predvsem kratka. Najbolje se jo pripravi z molitvijo in preučevanjem Božje besede.

Poznavanje in redno branje Svetega pisma »nam vsem pomaga, da s sodelovanjem pri besednem bogoslužju nekaj pridobimo«. Preko evangelija in pridige, je katehezo sklenil Frančišek, se Bog pogovarja s svojim ljudstvom, to pa ga posluša z zbranostjo in čaščenjem. Obenem ga prepoznava kot navzočega in delujočega Boga: »Če torej poslušamo dobro novico, nas bo ta spreobrnila in preoblikovala, da bomo tako tudi mi sposobni spremeniti sebe in svet.«

Vir: kath.net / RV
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh