Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež o Jezusovi molitvi v trenutkih trpljenja

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 16. 04. 2019 / 09:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2019 / 13:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež o Jezusovi molitvi v trenutkih trpljenja

Papež o Jezusovi molitvi v trenutkih trpljenja

Frančišek je med današnjo splošno avdienco vernike spodbudil k ljubezni in odpuščanju.

Papež Frančišek je med splošno avdienco v letošnjem velikem tednu, tik pred velikonočnim tridnevjem, katehezo namenil Jezusovi molitvi v trenutkih trpljenja, s katero se je obračal na Očeta. Papež je vernike spodbudil, naj v preizkušnjah enako storimo tudi mi, ter vse skupaj opogumil k ljubezni in odpuščanju.

Božja slava je ljubezen

Prvo molitev je Jezus izgovoril po zadnji večerji, ko je prosil za poveličanje in slavo, kar se po papeževih besedah na prvi pogled ne zdi smiselno, glede na to, da je pred vrati trpljenje. Jezus pa govori o Božji slavi, ki je »v celoti ljubezen: čista, nora in nepredstavljiva ljubezen, onkraj vsake meje in brez mere«.

Za katero slavo živim?

Papež je zbrane pozval, »da bi v teh dneh, ko gledamo Križanega, lahko sprejeli, da je Bog ljubezen«. Bog med veliko nočjo odstrani razdalje in se pokaže v ponižnosti ljubezni, ki prosi za našo ljubezen. Resnična slava je slava ljubezni, ker je edina, ki daje svetu življenje.

Ko smo v svojem Getsemaniju

Po zadnji večerji Jezus vstopi v vrt Getsemani in tudi tukaj moli k Očetu, je pojasnil sveti oče. Učencem ne uspe, da bi ostali budni, Juda pa prihaja z vojaki, in Jezus v tem času začne čutiti strah in tesnobo pred vsem, kar ga čaka: izdajo, preziranjem, trpljenjem, neuspehom. V žalosti se obrne na Očeta, saj »molitev v naporu pomeni olajšanje, zaupanje, tolažbo. Sredi zapuščenosti od vseh Jezus ni sam, ampak je z Očetom. Mi pa v svojih vrtovih Getsemani pogosto raje ostanemo sami, kakor da bi se izročili Božji volji«.

Višek ljubezni in odpuščanje

Nazadnje Jezus nameni Očetu še tretjo molitev, ki je povezana z nami, je dejal papež: »Oče, odpústi jim, saj ne vedo, kaj delajo«. Jezus moli za tiste, ki so bili do njega zlobni, ki so ga ubili. Na višku bolečine doseže višek ljubezni: odpuščanje, ki zlomi krog zla.

Ob koncu splošne avdience je Frančišek izrazil svojo veliko naklonjenost in bližino pariški škofiji, vsem Parižanom in celotnemu francoskemu narodu ob požaru v stolnici Naše Gospe: »Dragi bratje in sestre, zelo sem žalosten in vsem vam se močno čutim blizu. Vsem, ki so se žrtvovali in tudi osebno tvegali, da bi rešili baziliko, gre zahvala vse Cerkve. Devica Marija naj blagoslovi in podpira njeno obnovo, da bo to lahko enoglasno delo, v čast in slavo Boga.«

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh