Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež poslal sporočilo mladim na festivalu v Medžugorju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 08. 2020 / 10:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2020 / 10:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež poslal sporočilo mladim na festivalu v Medžugorju

31. srečanje mladih letos v manjšem obsegu, papeževo sporočilo »presenečenje«.

Foto: Vatican Media

V Medžugorju se je minulo soboto začel že 31. mednarodni festival mladih, ki bo trajal do 6. avgusta, prvič v zgodovini tovrstnih srečanj pa so festival slovesno odprli s sporočilom papeža Frančiška. Kot v njem v uvodu poudari papež, srečanje v priljubljenem romarskem središču v Bosni in Hercegovini mladim pomaga »odkriti drugačen način življenja, ki se razlikuje od tistega, ki ga ponuja kultura začasnega«. Sveti oče pojasni, kako srečanje »spodbuja« tudi »tek mladih za evangelij« in mladim zaželi, naj jih pri tem spodbuja tudi Sveti Duh. »Cerkev potrebuje vaše navdušenje, vaše navdihe, vašo vero,« je Frančiškovo sporočilo udeležencem festivala z vsega sveta, tako v Medžugorju kot tistim, ki srečanje spremljajo prek neposrednega prenosa.

Nuncij v Bosni in Hercegovini, Luigi Pezzuto, je papeževo sporočilo označil kot »presenečenje«. Vatikan Medžugorja doslej namreč ni uradno priznaval, čeprav gre za eno večjih katoliških romarskih središč, in sicer zaradi ponavljajočih se Marijinih prikazovanj, o katerih poročajo s tega območja. Papež Frančišek je po temeljiti preiskavi imenoval apostolskega vizitatorja za Medžugorje in izdal uradno dovoljenje za organizacijo romanj. Tako so se letošnjega festivala mladih prvič lahko uradno udeležili tudi nuncij Pezzuto in nekateri škofje.

Na tiskovni konferenci pred začetkom festivala je apostolski vizitator Henryk Hoser opozoril na več desetletij dolga nasprotovanja glede Medžugorja: Marijina prikazovanja in pastoralno oskrbo kraja s strani tamkajšnjih frančiškanov nekateri odločno zavračajo, drugi pa goreče podpirajo. Geslo letošnjega festivala »Pridite in videli boste« je na nek način odgovor na nasprotujoče si razprave, je pojasnil poljski nadškof. Kot je dejal, lahko o Medžugorju sodimo šele po osebni izkušnji.

Papež v daljšem sporočilu mladim ponuja Devico Marijo kot »velik vzor Cerkve«, kot zgled, ki naj mlade navdušuje in vodi. V njenem »da« Bogu se skrivata velika moč in spodbuda, da Kristusu sledimo »s svežino in poslušnostjo«. Pri tem velja tudi tvegati, kajti srečanje z Jezusom Kristusom pomlajuje, »zahvaljujoč Njemu lažje vidimo poln in dokončen smisel svojega življenja,« poudarja sveti oče. Festival mladih v Medžugorju pri tem mladim pomaga »z molitvijo, katehezami in bratskim srečanjem, predvsem pa s priložnostjo, da srečate živega Jezusa Kristusa, posebej v obhajanju evharistije in v zakramentu sprave«.

»Mladifest« velja za enega največjih vsakoletnih množičnih dogodkov v Medžugorju. Zaradi epidemije koronavirusa je udeležba mladih letos precej okrnjena, vendar dogajanje v živo prenašajo v dvajsetih jezikih, po navedbah prirediteljev pa srečanje virtualno spremlja več milijonov ljudi. na sobotnem odprtju so se zbrali mladi iz 110 držav, kateheze pa letos vodijo nuncij Pezzuto, apostolski vizitator Hoser, sarajevski nadškof kardinal Vinko Puljić, soupravitelj sarajevske nadškofije Tomo Vukšić, frančiškanski provincial Miljenko Szeko in medžugorski župnik Marinko Sakota.


Foto: Vatican Media


Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh