Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Mladi, ne bojte se sanjati o prihodnosti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 05. 2019 / 06:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2019 / 05:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: Mladi, ne bojte se sanjati o prihodnosti

Frančišek se je v Skopju srečal z mladimi ter s posvečenimi osebami in njihovimi družinami.

Papež Frančišek je mlade v Severni Makedoniji spodbudil, naj se ne bojijo sanjati in naj se radi pogovarjajo z ostarelimi, ki so vir modrosti in trdnosti za njihovo življenje. »Sanjajte skupaj, ne sami; z drugimi, ne proti drugim,« je dejal med včerajšnjim medverskim in ekumenskim srečanjem z makedonsko mladino v Skopju. Nihče ne more življenja obvladovati sam. Najboljše sredstvo proti malodušju in manipulaciji je, da drug drugemu prisluhnemo.

»Eden izmed današnjih glavnih problemov in mnogih mladih je, da so izgubili sposobnost za sanje,« je dejal sveti oče v narodnostno, kulturno in versko zelo raznoliki državi, ki trpi zaradi množičnega izseljevanja in brezposelnosti. Bruto domači proizvod v Severni Makedoniji na posameznika znaša desetino evropskega povprečja, okoli polovica mladih pa je brez stalne zaposlitve.

Sanje ohranjajo živo zavest, da je drugačen svet mogoč, vendar zahteva sodelovanje vsakega posameznika, je pojasnil Frančišek in pri tem spomnil na sanje, ki jih deli »z dobrim prijateljem, velikim imamom univerze Al-Azhar, Ahmedom al-Tayyebom«: v letošnjem februarju sta v Abu Dabiju podpisala izjavo o bratstvu in sobivanju.

Katoličani, imejmo pogum, da smo drugačni

Katoliško mladino je papež spodbudil, naj ostane povezana z vsemi ljudmi. Katoličani drugih ljudi ne smejo »gledati postrani«, toda: »Imeti moramo pogum, da smo drugačni, da imamo drugačne sanje, ki nam jih svet ne more dati.« Pri tem je Frančišek omenil velikodušnost, služenje, odpuščanje, molitev, boj za pravičnost in blaginjo ter ljubezen do ubogih.

Med srečanjem s papežem v skopskem katoliškem pastoralnem središču je mlada muslimanka pričevala o svojem prijateljstvu s kristjani, katoliško-pravoslavni par je spregovoril o svoji odločitvi za sveti zakon, grško-katoliška študentka medicine pa je predstavila svoje razmišljanje o problemu izseljevanja. Po ocenah prirediteljev se je srečanja udeležilo okoli 1.500 ljudi.



Papež o »Cerkvi beračev, ki potrebujejo Gospodovo usmiljenje«

Med zadnjim javnim dogodkom na programu obiska v Severni Makedoniji, srečanjem duhovniki, redovniki, redovnicami in njihovimi družinami v skopski stolnici, je papež zbrane posvaril pred nevarnostjo, da bi popustili kompleksu manjvrednosti, ker jih je malo po številu, in pred zanašanjem na lastne moči in vire. Cerkev pogosto troši energijo, sredstva in načrte za stvari, ki ne navdušujejo nikogar, ne prinašajo tolažbe in upanja ter nas ovirajo pri osebnem srečanju z drugimi. »Opustiti moramo vsa bremena, ki nas ločujejo od resničnega poslanstva,« je dejal sveti oče.

V nagovoru se je zahvalil Bogu za navzočnost latinskega in bizantinskega obreda na tem območju: »Vidim Cerkev, ki diha na polno z obema pljučnima kriloma – latinski obred in bizantinski obred – da bi se napolnila z vedno novim in prenavljajočim zrakom Svetega Duha.« Papež je pojasnil, da sta obe pljučni krili potrebni in se dopolnjujeta, saj nam pomagata »bolje okušati Gospodovo lepoto«.

Frančišek je odločno zavrnil »brezmejno domišljijo« maloštevilčnega katoliškega občestva, da bi bile stvari drugačne, »če bi bili močni, zmožni in vplivni«. Skrivnost moči ni v dejstvu, da se vsi računi izidejo. »Preračunavati« je dopustno samo takrat, če to Cerkvi omogoči, da postane solidarnejša in bolj razumevajoča do pomoči potrebnih. Družine v stiski, ostareli in osamljeni, bolniki in mladi brez prihodnosti Cerkev »spominjajo na to, kar je: Cerkev beračev, ki potrebujejo Gospodovo usmiljenje,« je pojasnil papež.

Po srečanju s posvečenimi osebami se je papež odpravil proti skopskemu letališču, kjer sta se od njega poslovila predsednik Severne Makedonije Gjorge Ivanov in predsednik tamkajšnje vlade Zoran Zaev, in se vrnil v Vatikan.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh