Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pariz se poslavlja od kardinala Vingt-Troisa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 12. 2017 / 16:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pariz se poslavlja od kardinala Vingt-Troisa

Kardinal je pariško nadškofijo vodil od leta 2005; 6. januarja položaj prevzame Michel Aupetit.

Francoski kardinal Andre Vingt-Trois se je minulo soboto poslovil s položaja pariškega nadškofa. »Škofija Pariz potrebuje nadškofa, ki je stoodstotno delovno sposoben«, je dejal kardinal, potem ko je papež Frančišek v začetku decembra sprejel njegov odstop. Nadškof francoske prestolnice je v soboto obhajal zahvalno bogoslužje v notredamski stolnici v Parizu.



Vingt-Trois je pariško nadškofijo vodil od 11. februarja 2005. Potem ko je pred desetimi meseci zbolel za Guillain-Barrejevim sindromom, je napovedal, da bo po dopolnjenem 75. letu življenja odstopil s škofovskega položaja.

Andre Vingt-Trois, rojen leta 1942 v Parizu, je leta 1969 po vojaškem služenju v Nemčiji v francoski prestolnici prejel mašniško posvečenje. Kot duhovnik je delal na župnijah v predmestjih milijonske prestolnice, bil je pariški generalni vikar in pomožni škof. Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja je sodeloval v procesu cerkvene prenove, ki se je leta 1997 uspešno zaključil s svetovnim dnevom mladih v Parizu.

Vingt-Trois je poudaril svoje prepričanje, da Cerkev v francoski družbi, prežeti z laicizmom in hitro naraščajočim sekularizmom, ne sme stati ob strani, ampak si mora prizadevati, da bi neverne in dvomeče prepričala v dialog. Pogosto je izražal tudi svoje politično mnenje, predvsem glede vprašanj raziskav na zarodkih, splava in azilne politike. Njegovo posebno delovno področje je družina. Kardinal je napisal več knjig na to temo in odločno nasprotoval uvedbi istospolnih zakonskih zvez, nadomestnega materinstva in dejavne evtanazije.

Vingt-Trois pariško nadškofijo vodi le še začasno. 6. januarja bo položaj uradno prevzel njegov naslednik, 66-letni Michel Aupetit, doslej škof v Nanterru.

Pariz sodi med najuglednejše škofije v vesoljni katoliški Cerkvi. Pariški škof v času vodenja škofije tradicionalno prejme kardinalski naziv.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh