Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Rai za mednarodno konferenco o Libanonu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 02. 2021 / 11:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2021 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Rai za mednarodno konferenco o Libanonu

Patriarh Rai za mednarodno konferenco o Libanonu

Združeni narodi naj bi državo v krizi obvarovali pred vmešavanjem iz tujine.

Patriarh Rai FOTO: Vatican Media

Maronitski patriarh kardinal Behara Rai je izrazil zahtevo po mednarodni konferenci o Libanonu pod okriljem organizacije Združenih narodov. Pri Združenih narodih bi morali »poiskati pravna sredstva, da bi izpolnili svoje obveznosti do države Libanon, katere obstoj je trenutno močno ogrožen,« je patriarh po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal v nagovoru med bogoslužjem na patriarhalnem sedežu Bkerke severno od Bejruta.

Tovrstna mednarodna konferenca Libanonu ne bi odvzela sprejemanja lastnih odločitev, suverenosti ali neodvisnosti, pač pa bi črpala iz svojih virov ter s tem Libanonu in njegovim ljudem vrnila vse potrebno, je prepričan patriarh. Obenem bi lahko takšna konferenca preprečila vmešavanje tujih držav v notranje zadeve Libanona ter zagotovila njegovo pozitivno nevtralnost.

Državljani zahtevajo neodvisno ministrsko ekipo

Kardinal Rai je libanonskega predsednika Michela Aouna in novoimenovanega predsednika vlade Saada Haririja spodbudil, naj se lotita pogajanj in sodelujeta pri sestavi nove vlade. Skrajni čas je, da bi se libanonski politiki začeli učiti iz svojih napak in sestavili »vlado vesti«. Državljani zahtevajo neodvisno ministrsko ekipo brez razmišljanja o kvotah. Vlada bi morala temeljiti na merilih popolne rotacije in brez monopolizacije posameznih področij.

Libanon je od množičnih protestov jeseni 2019 v hudi politični krizi. Aoun je oktobra 2019 odstavljenega Haririja leto dni pozneje znova pooblastil za sestavo vlade, potem ko je v celoti propadel poskus oblikovanja vlade predsednika Mustafe Adiba. Pred tem je odstopila prehodna vlada predsednika Hassana Diaba, kot posledica eksplozij v bejrutskem pristanišču avgusta lani.

Hariri zavrača očitke

Medtem se je oglasil tudi Hariri, ki je v televizijski oddaji zavrnil očitke, da krši pravice libanonskih kristjanov. Pravice kristjanov so pravice Libanoncev, je zatrdil: »Preprečiti moramo propad države, znova zgraditi Bejrut in zaustaviti katastrofo, ki ponižuje tako kristjane kot muslimane ter jih peha v revščino in izseljevanje,« je po navedbah libanonskih medijev izjavil v nagovoru ob 16. obletnici umora svojega očeta in nekdanjega predsednika libanonske vlade Rafika Haririja.

Konkretno je Hariri zavrnil očitke, da s sestavljanjem vlade krši ustavna pooblastila predsednika Aouna in pravice kristjanov. Po 14 posvetih z Aounom je predstavil »18 specializiranih, neodvisnih ministrov«, ki jih ne bi smela ovirati nobena stranka. Štirje izmed šestih ministrov z Aounovega seznama izhajajo z Aounove liste kandidatov, druga dva pa sta človeka iz krogov, ki so prav tako blizu Aounu.

»Ali ste kdaj pomislili na pravice kristjanov, ko je bil predsedniški stolček prazen kat tri leta?«, je Hariri vprašal Aouna. Brez delujočega gospodarstva in stabilnosti v državi v Libanonu ni pravic, ne za kristjane ne za muslimane. Trenutno noben državljan Libanona ni zadovoljen s položajem v državi, je prepričan Hariri.

Nujnost reform

Jeza ljudi vsak dan narašča, obenem pa je rešitev za krizo tik na dlani. Vse čaka na to, »da bi pritisnili na gumb, ta gumb pa je vlada nadstrankarskih izvedencev, ki so sposobni sprejeti potrebne reforme, kotso bile podrobno opisane na pobudo našega prijatelja, francoskega predsednika Emmanuela Macrona,« je dejal Hariri, ki mu je sestava nove vlade zaupana od oktobra 2020. Brez teh reform Libanon ne bo deležen zunanje pomoči in propadanje države se bo nadaljevalo.

Urad predsednika države Aouna Haririju očita zavajajoče izjave. Haririjev nagovor po njihovem mnenju potrjuje, da »z oblikovanjem vlade poskuša uveljaviti nova pravila, ki so onkraj načel in ustavnih določb«.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh