Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarha Irineja pokopali v beograjski stolnici sv. Save

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 11. 2020 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2020 / 09:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarha Irineja pokopali v beograjski stolnici sv. Save

V Srbiji s torkom zaostrujejo protikoronske ukrepe.

FOTO: Tatjana Splichal

Posmrtne ostanke srbskega pravoslavnega patriarha Irineja I. so včeraj pokopali v kripti sicer uradno še ne odprte beograjske stolnice sv. Save. Pred pogrebom so v svetišču obhajali slovesno bogoslužje, ki ga je daroval »locum tenens« beograjskega patriarhata, metropolit Hrizostom iz Sarajeva, ob njem pa so bili med drugimi vodja urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion, kancler ukrajinske pravoslavne Cerkve metropolit Antonij iz Borispola in številni srbski pravoslavni škofje z območja nekdanje Jugoslavije.

Žalni nagovor je pripravil škof Irinej iz Novega Sada, ki je bil na volitvah za novega srbskega patriarha leta 2010 eden od dveh kandidatov. Slovesnega bogoslužja in pogreba patriarha Irineja I. so se udeležile tudi številne vodilne osebnosti iz srbskega političnega življenja in drugih Cerkva. Novega patriarha Srbske pravoslavne cerkve naj bi predvidoma izvolili v naslednjih treh mesecih.

Patriarha so po smrti najprej prepeljali v beograjsko stolnico sv. nadangela Mihaela, kjer so obhajali panihido, spominsko slovesnost za dušni mir pokojnika. Obred je vodil metropolit Hrizostom, znotraj in zunaj stolnice pa so ga spremljale skupine pravoslavnih vernikov iz vse Srbije pod vodstvom krajevnih škofov. Pozneje so patriarhove posmrtne ostanke prepeljali v stolnico sv. Save.

Na pogrebu se je zbralo več tisoč ljudi

Na pogrebu patriarha Irineja se je zbralo več tisoč ljudi. Po navedbah STA so verniki lahko pogreb spremljali v stolnici ali pa prek dveh velikih zaslonov pred svetiščem. V cerkvi se niso smeli približati krsti s pokojnikom. Srbske cerkvene oblasti so ljudi pozvale, naj spoštujejo ukrepe za zajezitev virusa, vendar nekateri tega niso upoštevali.

Varnostne ukrepe so kršili že v soboto v stolnici sv. nadangela Mihaela, ko so mnogi poljubljali pleksi steklo, s katerim je bilo prekrito patriarhovo truplo.

Sožalje vesoljnega pravoslavja in Vatikana

Po smrti patriarha Irineja so v srbski pravoslavni Cerkvi prejeli številne izraze sožalja z vsega sveta. Med prvimi se je odzval katoliški nadškof v Beogradu, Stanislav Hočevar, sožalje pa so izrekli tudi v Vatikanu, kjer je Papeški svet za pospeševanje edinosti med kristjani z globoko žalostjo sprejel novico o patriarhovi smrti.

Kardinal Kurt Koch, predsednik omenjenega Papeškega sveta, je metropolitu Hrizostomu poslal sožalno pismo, v katerem se s hvaležnostjo spominja srečanj s patriarhom ter tople in bratske gostoljubnosti njegove svetosti. Po kardinalovih besedah je bil patriarh Irinej ves čas svojega poslanstva zgled vere in dialoga, ponižen in vesel, svoje življenje je popolnoma posvetil Bogu in je znotraj Srbske pravoslavne Cerkve spodbujal duha občestva.

Besede sožalja so izrekli še antiohijski pravoslavni patriarh Youhanna X., patriarh v Aleksandriji, Teodor II. in moskovski patriarh Kiril I. Ruski predsednik Vladimir Putin je sožalje izrekel svojemu kolegu, srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću.

V Srbiji od torka zaostreni koronski ukrepi

Srbska vlada pa je minuli konec tedna odločila, da bo s torkom zaostrila protikoronske ukrepe, saj so v Srbiji v petek potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom ter število smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Gostinski lokali in nakupovalna središča se bodo morala zapreti ob 18. uri, zbiranje ljudi, tudi na prostem, pa bo omejeno na pet oseb.

Od jutri naprej v Srbiji uporaba zaščitnih mask ne bo obvezna samo v zaprtih prostorih, ampak tudi na prostem, če ne bo mogoče zagotavljati ustrezne medsebojne razdalje. Ukrepi bodo po navedbah srbskih medijev veljali deset dni.


FOTO: Instagram/danamaar

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh