Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pojasnilo SŠK o cepivu AstraZeneca

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 03. 2021 / 14:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2021 / 09:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pojasnilo SŠK o cepivu AstraZeneca

Pojasnilo SŠK o cepivu AstraZeneca

Dr. Tadej Strehovec: V trenutnih razmerah so za katoličane vsa cepiva etično sprejemljiva.

Ker ni možnosti izbire, je ta trenutek tudi cepivo AstraZeneca za katoličane sprejemljivo. FOTO: STA



Kot je znano, so slovenski škofje že 11. januarja letos na 27. seji Stalnega sveta Slovenske škofovske konference (SŠK) sprejeli izjavo glede cepljenja proti covidu-19 in v njej odločno podprli vsa prizadevanja za zaščito zdravja ljudi in napore za iskanje novih cepiv in oblik zdravljenja za obolele s koronavirusno boleznijo.

Moralno kompromitirano zdravilo

Tedaj so škofje zapisali, da se katoličani lahko cepijo z najpogosteje uporabljenimi cepivi pri nas proizvajalcev Moderna in Pfizer BioNTech, odsvetovali pa so cepljenje s cepivom AstraZeneca, ki je »moralno kompromitirano, saj njegova proizvodnja vključuje uporabo celičnih linij splavljenih otrok«.

Moralno dopuščena uporaba, če ni druge možnosti

Obenem so v izjavi škofje izpostavili, da je tudi uporaba cepiva AstraZeneca »moralno dopuščena«, v kolikor katoličani »nimajo možnosti cepljenja z drugimi etično sprejemljivejšimi cepivi in bi odložitev cepljenja ogrožala njihovo zdravje in zdravje drugih«.

_ _ _

PREBERITE ŠE:

Škofje spodbujajo vernike k cepljenju

Cepljenje: kaj priporoča cerkev

Znanstvenik in duhovnik dr. Janez Jurij Arnež o cepljenju

Začasno prekinjeno cepljenje s cepivom AstraZeneca
_ _ _


Pojasnilo SŠK

Ker se je skoraj dva meseca stara izjava slovenskih škofov te dni, sploh ob robu včerajšnjega cepljenja državnega vrha s cepivom AstraZeneca, ponovno znašla na hudem medijskem prepihu, je generalni tajnik SŠK dr. Tadej Strehovec sporočil dodatno pojasnilo.

Cerkev vabi vse katoličane k cepljenju

»Škofje so v svoji izjavi poudarili, da je cepljenje koristno in naj bo brezplačno, prostovoljno, ne sme pa se diskriminirati tistih, ki se denimo iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti. Katoliška cerkev vabi vse katoličane, da se po posvetu z osebnim zdravnikom odločijo za cepljenje in s tem zaščitijo zdravje sebe in bližnjih,« je dr. Strehovec uvodoma podal splošno pojasnilo.

Ker ni izbire, je sprejemljiva tudi AstraZeneca

O konkretni dilemi pa dodal: »Glede na omejeno količino cepiv, ki je v Sloveniji na voljo, verniki trenutno nimamo možnosti izbire, s katerim cepivom se bodo cepili. Zato SŠK meni, da se lahko verniki cepijo z vsemi dostopnimi cepivi: Pfizer-BioNTech, Moderna in AstraZeneca.«

SŠK čim prej pričakuje večje količine cepiv

Obenem po Strehovčevih besedah SŠK pričakuje, da bo država čim prej zagotovila večje količine cepiv in s tem tudi možnost, da se katoličani odločimo za tista cepiva, ki so moralno ustreznejša in manj sporna.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh